Politikerne har talt: Sådan stemte de om stormomblæst skolestruktur

Med aftenens beslutning er der nu otte uger til at påvirke den endelig beslutning om kommunens nye skolestruktur. Hvordan den bliver, besluttes endeligt på kommunalbestyrelsens møde 27. juni

Skolelukninger i Thisted - ingen behøvede at være i tvivl om, hvordan de fremmødte børn og forældre så på den sag. <i>Foto: Bo Lehm</i>

Skolelukninger i Thisted - ingen behøvede at være i tvivl om, hvordan de fremmødte børn og forældre så på den sag. Foto: Bo Lehm

Opdateret kl. 21.35 med partiernes kommentarer fra debatten

THISTED:Efter en god halv times debat besluttede et flertal på 25 i Thisted Kommunalbestyrelse, at det allerede meget omdiskuterede forslag til ny skolestruktur skal i otte ugers offentlig høring. Enhedslistens Jens Otto Madsen undlod at tage stilling og et medlem var fraværende

Høringsperioden løber fra 29. marts til 24. maj.

Dermed valgte kommunalbestyrelsen at følge enige indstillinger fra såvel børne- og familieudvalget og fra økonomiudvalget. 

Inden beslutningen blev tage viste indlæggene fra partierne, at der er vilje til at lytte til de forventede mange tilkendegivelser og kommentarer, der kommer under den otte uger lange høring af forslaget, så det oplæg, der ligger nu, behøver ikke at blive det, der vedtages når sagen igen er på kommunalbestyrelsens dagsorden 27. juni, men det fremgik også klart, at der skal ske ændringer i den nuværende skolestruktur.

I modellen til ny skolestruktur indgår lukning af fem skoler, Vestervig, Koldby, Bedste, Østerild og Vesløs. De sidstnævnte er to ud af Hannæs-Østerild Skoles tre matrikler i. Den tredje, skolen i Frøstrup, skal efter oplægget videreføres.

Skolen skal være tæt på, var budskabet fra den fem skoler, som måske skal lukkes. Det ved endnu ingen. <i>Foto: Bo Lehm</i>

Skolen skal være tæt på, var budskabet fra den fem skoler, som måske skal lukkes. Det ved endnu ingen. Foto: Bo Lehm

Med kommunalbestyrelens beslutning er der, som det er fremgået flere gange af den debat, der startede allerede efter børne- og familieudvalget 13. marts indstillede modelen til ny skolestruktur sendt i høring, mulighed for dels at drøfte oplægget, men også søge at påvirke den endelige beslutning om ny skolestruktur.

Massivt fremmøde fra skolerne og bannere med klare budskaber om at bevare de små skoler mødte politikerne da de kom til mødet. <i>Foto: Bo Lehm</i>

Massivt fremmøde fra skolerne og bannere med klare budskaber om at bevare de små skoler mødte politikerne da de kom til mødet. Foto: Bo Lehm

Der er planlagt offentlige høringsmøder 11., 12. og 13. april i henholdsvis Hannæs Hallen, Vestervig-Agger Aktivitetsenter og i Teutonersalen i Thisted. 27. juni skal Thisted Kommunalbestyrelse efter tidsplanen tage endelig stilling til en ny skolestruktur - herunder også antallet af skolelukninger.

Allerede efter de to første indlæg i debatten, det ene fra Peter Larsen (V), formand for børne og familieudvalget, det andet fra Jane Rishøj (S), medlem af samme udvalg, var der givet et fingerpeg om, at der tegnede sig et flertal for at sende forslaget til ny skolestruktur i høring. Begge tilkendegav, af deres partier ville stemme for.

Faldende elevtal

- Det er en sag, der berører rigtig mange, og den beslutning, vi måske skal tage, får indflydelse i mange år fremover, men der er ingen nemme løsninger, sagde Peter Larsen, som fremhævede flere årsager til, at der er nødvendigt at se på skolestrukturen. En af dem er det faldende børnetal i kommunen, som først vestes at stabilisere sig om syv til otte år.

- For 10 år siden, da vi sidst så på skolestruktur, var der 1000 flere skolesøgende børn i kommenen end vi har i dag, sagde  Peter Larsen.

Også  Jane Rishøj fremhævede det faldende børnetal som en væsentlig grund til at se på skolestrukturen.

- Det faldende elevtal udfordrer den nuværende struktur. Lad os få debatten og dialogen til at handle om, hvordan vi bruger vores midler og kræfter til at lave en god skole, sagde hun.

Børnene bliver tabere

Jens Otto Madsen, Enhedslisten, mente, at forslaget til ny skolestruktur være mere præget af "økonomisk bæredygtighed" end af faglig og social bæredygtighed. Han tvivlede på, at forslaget til ny struktur ville få den ventede økonomiske effekt og at det vil påvirke blandt andet børnenes trivsel og også bosætningen i lokalområderne negativt.

Jens Otte Madsen (EL), tv., mente at oplægget mere bar præg af økonomisk bæredygtighed end af faglig og social bæredygtighed. <i>Foto: Bo Lehm</i>

Jens Otte Madsen (EL), tv., mente at oplægget mere bar præg af økonomisk bæredygtighed end af faglig og social bæredygtighed. Foto: Bo Lehm

- Forslaget til ny skolestruktur vil få børnene som tabere, sagde han.

Heller ikke Brian Nielsen, NB, var tilfreds med oplægget.

- Jeg vil hverken lukke plejehjem eller skoler, men vi er nødt til at sende oplægget i høring. Vi skal bruge de næste otte uger til at blive klogere - og vi starter med noget af en mundfuld: Muligheden af at lukke fem skoler, men gør vi det, lukker vi også lokalsamfund, sagde Brian Nielsen og understregede at et "ja" til høringen ikke er det same som et "ja" til oplægget.

Reaktioner gør indtryk

- Vi har ingen facitliste, men vi skal videre, og høringen skal komme med gode forslag og argumenter i forhold til det, der ligger nu, sagde Ib Poulsen, DF.

- Vi har ingen facitliste, sagde Ib Poulsen (DF) <i>Foto: Bo Lehm</i>

- Vi har ingen facitliste, sagde Ib Poulsen (DF) Foto: Bo Lehm

- Den seneste uge gør indtryk, sagde Jens Kr. Yde (K) med tanke for de reaktioner, der allerede er kommet fra de lokalområder, som kan blive berør af skolelukninger.

Han understregede, at han forventede at høringen ville komme med argumenter både for og imod - og at der kan komme andre forslag i spil.

- Der er flere forhold, som skal belyses, for vi tager en beslutning. Intet er endnu besluttet, sagde Jens Kr. Yde og understregede, at de konservative gå efter en decentral skolestruktur.

Friskoler kan opstå

Joachim Plaetner Kjeldsen (Alt) konstaterede overordnet, at det danske "set up" for folkeskolen ikke egner sig godt til skoler med under 100 elever.

- Jeg ved, hvad vi sætter i gang med en høring. Der vil bruges tusindvis af frivillige timer på at komme med gode ideer, men tag med i overvejelserne: Hvordan får vi den bedste folkeskole. Det, vi sender i høring, er ikke en en facilliste og der kan opstå friskoler de steder, hvor der er kræfter til at drive en skole, som ikke er kæmpestor, sagde Joachim Plaetner Kjeldsen.

- Det, vi står med, er det, vi har bestemt og det er, hvad vi skal diskutere ud fra, sagde Morten Bo Bertelsen (SF), her på vej til mødet i kommunalbestyrelsen <i>Foto: Bo Lehm</i>

- Det, vi står med, er det, vi har bestemt og det er, hvad vi skal diskutere ud fra, sagde Morten Bo Bertelsen (SF), her på vej til mødet i kommunalbestyrelsen Foto: Bo Lehm

- SF tager dette til efterretning. Det, vi står med, er det, vi har bestemt og det er, hvad vi skal diskutere ud fra, sagde Morten Bo Bertelsen (SF) med en understregning af, at han ikke har taget stilling til, om oplægget er godt eller skidt.

- Vi er 27 folkevalgte med ansvar for hele kommunen. Nu skal vi se, hvordan folkeskolen skal se ud, og det påvirker os alle, sagde han.

Skolestruktur i Thisted kommune

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.