Sóley genfandt sit islandske ophav i Vorupør
Ung billedkunstner inspireret til udstilling i København af mødet mellem fiskere og surfere på vestkysten i Thy

Sóley Ragnarsdóttir.
VORUPØR:Hun er født i Sverige, men har islandske forældre og er vokset op både i Norge, Island og Danmark.
Nu har den unge billedkunstner Sóley Ragnarsdóttir bosat sig i Vorupør, og har her - blandt fiskere, ravfindere og surfere - fundet et miljø, som ”godt lidt kan ligne en islandsk fiskerby”. Og Vorupør har i høj grad sat sit præg på en soloudstilling, som hun lige nu har på O - Overgaden, Institut for Samtidskunst på Christianshavn i København.
Her udstiller hun blandt andet en serie mobiler, der hænger ned fra loftet i fiskereb. Mobilerne har skikkelse af store øjne - de største af dem er godt en meter lange - og er inspireret af to sider af livet i Vorupør.

Sóley Ragnarsdóttirs mobiler i skikkelse af øjne - på O - Overgaden i København.
- Den ene halvdel er lavet ligesom surfboards, og den anden halvdel er - med hjælp fra en lokal bådebygger - støbt, ligesom man vil lave en båd. Så jeg har ladet mig tale direkte ind i, at der på strækningen mellem Agger og Hanstholm er et interessant møde mellem fiskere og surfere, fordi de bruger havet på to forskellige måder, fortæller Sóley.
Coronaen fik hende til Voropør
Hun, der fylder 30 år i denne måned, tog i 2019 afgang fra et kunstakademi i Frankfurt, Städelschule. Derefter bosatte hun sig i Berlin, men coronaen fik hende i foråret 2020 til at flytte til Vorupør, hvor hendes kæreste, Alexander Bengtsen, bor.
- Jeg var så privilegeret at kunne flytte på landet under pandemien. Det var det endelige skub til at være her, og jeg synes jeg har fået god ro til at arbejde. Der er højt til loftet, og da jeg fandt ud af, at det kunne være interessant at integrere naturen i mit billedsprog, begyndte det rigtigt at give rigtig meget mening, fortæller hun.
I Vorupør gav Sóley sig til at gå på ravjagt, og ravstykker indgår både i en af mobilerne, oplyst af det ultraviolette lys, som man også bruger til at finde rav, og i en anden del af udstillingen på O - Overgaden, hvor hun har arbejdet med servietter, som i Island var et samlerobjekt for hendes mor og mormor.
Servietterne har hun bemalet og bearbejdet med epoxy, hvis ene bestandsdel er industrielt harpiks. Altså samme materiale, som rav grundlæggende består af.
- Det er en sjov pendant til ravet, der jo er en 50 millioner år gammel tidslomme, fortæller Sóley Ragnarsdóttir.
Udstillingen, der har titlen ”Organizing Principles”, kan ses på O - Overgaden indtil 31. december.
Sóley Ragnarsdóttirs mobiler i skikkelse af øjne - på O - Overgaden i København.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.