Store vindmøller i nyt lys: Nye krav til lysmarkering på 150 meter høje møller giver politisk debat

Nye krav til belysning på fem af otte nye møller på Tagmark kommer sent - og kunne have påvirket beslutningen om at sige ”ja” til projektet

De seks nuværende vindmøller på Tagmark er 100 meter høje. Arkivfoto: Bo Lehm

De seks nuværende vindmøller på Tagmark er 100 meter høje. Arkivfoto: Bo Lehm

TAGMARK:Udskiftningen af de nuværende seks 100 meter høje vindmøller med otte nye og 150 meter høje møller, var det eneste projekt, der slap gennem ”nåleøjet”, da Thisted Kommune lavede en ny vindmølleplan.

Efter projektet var godkendt, har Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen stillet krav om, at fem af de otte nye møller skal afmærkes med kraftigere lys, end det oprindelig var antaget.

icon

Thisted har i en årrække været i førerfeltet for grøn omstilling. De nuværende 177 vindmøller i kommunen er i gennemsnit 23 år gamle. Gør vi ikke noget nu, vil vi om 10 år kun have 10 møller tilbage. Derfor skal vi være proaktive og ikke fodslæbende

Kristian Tilsted (V)

Ændringen af belysningskravene har i efteråret været del af en debatfase forud for udarbejdelsen af en ”miljøkonsekvensrapport” for ændringer, de nye belysningskrav påfører projektet, samt et udkast til en VVM-tilladelse, der skal gøre det muligt at opfylde belysningskravene.

På ugens møde sagde kommunalbestyrelsen med 26 stemmer for og en enkelt imod ja til at sende såvel miljøkonsekvensrapport og udkastet til VVM-tilladelse i otte ugers offentlig høring.

- Jeg stemmer imod. Havde vi set projektet i den nuværende udformning, da vi så på de øvrige vindmølleprojekter, havde jeg også sagt nej til Tagmark-projektet, sagde Morten Bo Bertelsen (SF), der var et af flere medlemmer i kommunalbestyrelsen som beklagede, at Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen først sent havde meddelt de nye krav til belysning.

icon

Dette var det eneste projekt, der var enighed om, da vi lavede vindmølleplanen. Derfor er det ærgerligt at styrelsens bemærkninger nu laver ”mudder”

Lene Kjelgaard Jensen (K)

- Dette var det eneste projekt, der var enighed om, da vi lavede vindmølleplanen. Derfor er det ærgerligt at styrelsens bemærkninger nu laver ”mudder”, sagde Lene Kjelgaard Jensen med en understregning af, at de konservative støtter en høring.

- Vi afventer høringssvarene, og så tager vi bestik, sagde hun.

Esben Oddershede (V), formand for udvalget for klima, miljø og teknik, oplyste, at der arbejdes på at radarstyre lysene på de nye Tagmark-møller og eventuel koble dem op på radarstyringen af lysene på testcenteret i Østerild. Det vil sikre, at lysene kun tændes, når der er fly i nærheden.

Kristian Tilsted (V) så sagen i et andet perspektiv.

- Thisted har i en årrække været i førerfeltet for grøn omstilling. De nuværende 177 vindmøller i kommunen er i gennemsnit 23 år gamle. Gør vi ikke noget nu, vil vi om 10 år kun have 10 møller tilbage. Derfor skal vi være proaktive og ikke fodslæbende, sagde han.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.