Teaterjubilæum markeres i Thisted: Kom i teatret for 300 øre

Dansk Teaters 300 års jubilæum fejres med særpris til forestilling om manden bag "Blæsten går frisk..."

Coronaen har betydet underskud i Thisted Teaterkreds. Men ikke mere, end vi klarer os, siger teaterkredsens formand, Thomas Munk. <i>Arkivfoto: Lars Pauli</i>

Coronaen har betydet underskud i Thisted Teaterkreds. Men ikke mere, end vi klarer os, siger teaterkredsens formand, Thomas Munk. Arkivfoto: Lars Pauli

THISTED:23. september er det 300 år siden, der første gang blev spillet teater i Danmark - i hvert fald på dansk, og med offentlig adgang til forestillingen.

Dette jubilæum markeres i Thisted, dog ikke på selve dagen, men til en eftermiddagsforestilling i Musikskolen i Thys Kultursalen dagen efter, lørdag 24. september.

I samarbejde med Kulturrummet, Biblioteket i Thy og Museum Thy inviterer Thisted Teaterkreds her til koncertforestillingen "Blæsten" med Teater Monsuna.

Og i anledning af jubilæet bliver det en forestilling til en absolut overkommelig pris: Tre kroner - eller én øre for hvert af de år, der - indtil nu - er blevet spillet teater på dansk i Danmark, fortæller Thomas Munk, formand for Thisted Teaterkreds.

Jubilæet fejres i øvrigt med en reception efter forestillingen - selv om det selvfølgelig var i København og ikke i Thisted, dansk teater blev grundlagt i 1722.

Den første danske forestilling på Teatret i Lille Grønnegade ved Kgs. Nytorv var Moliéres "Gnieren". Men blot to dage senere fik Ludvig Holberg teaterdebut med "Den politiske kandestøber" på samme scene.

"Blæsten", som markerer jubilæet i Thisted, er en koncertforestilling med digte af Erik Bertelsen, der mest er kendt som manden bag "Blæsten går frisk over Limfjordens vande". Men mange af hans andre digte er til lejligheden blevet sat i musik af Niels Ørt. Og det er blevet til en koncertforestilling med "unikke animationer og remix af sjældent arkivmateriale".

Forestillingen beskrives som en hyldest til kystfolket - med sange om det vejrbidte liv ved kysten, og om vovemod, kærlighed og druknedød. Det er dog folk med base i Aarhus og København, som står bag "Blæsten".

Coronaen bider i halen

Thisted Teaterkreds kan præsentere "Blæsten" som tilbud nummer to i den nye sæson, der indledes med Teater Birchs "To tosser på tur", der opføres 11. september på Kirsten Kjærs Museum.

To år med corona har betydet underskud i Thisted Teaterkreds.

- Det er dog ikke værre, end at vi klarer os, siger Thomas Munk.

Men selv om det nu - forhåbentlig - er slut med restriktioner, kan epidemiens mærkes som en tilbageholdenhed hos teaterpublikummet.

- Som Gitta Malling, direktør for Limfjordsteatret, har udtrykt det, så vil coronaen nok bide os i halen de næste to år, siger Thomas Munk.

Thisted Teaterkreds har dog alligevel godt gang i forsalget til nogle af de populære forestillinger i den kommende sæson. Det gælder bl. a. "De tre Musketerer" med Den Ny Opera, der 4. februar opføres som serveringsteater i Thisted Musikteater.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.