Ældrepleje

Thy er med helt i front: Kunstig intelligens skal styrke ældreplejen

Kunstig intelligens skal give mere omsorg og nærvær i ældreplejen - Thisted Kommune får 13,5 millioner kroner til projektet

Direktør Tue von Påhlman glæder sig over, at Thisted Kommune modtager 13,5 millioner kroner til projektet, der skal løfte ældreplejen i Thisted Kommune og mindske medarbejdernes tid foran computeren.

Direktør Tue von Påhlman glæder sig over, at Thisted Kommune modtager 13,5 millioner kroner til projektet, der skal løfte ældreplejen i Thisted Kommune og mindske medarbejdernes tid foran computeren.

THISTED:Thisted Kommune vil udforske nye og innovative veje til at frigive mere tid til pleje hos den enkelte borger. Til det projekt har kommunen fået midler af Sundhedsstyrelsens pulje til at styrke omsorg og nærvær i ældreplejen. Det er en pæn slat penge, som Thisted Kommune modtager - godt 13,5 millioner kroner til anvendelse i projektperioden, der løber ét år.

Kunstig intelligens er ikke noget, man normalt ville forbinde med nærværende og omsorgsfuld ældrepleje. Det bliver det nu.

Flere ældre - mindre tid

Projektet skal undersøge, teste og afprøve, hvorvidt kunstig intelligens kan lette medarbejdernes dokumentationsbyrde og dermed frigive tid til pleje og omsorg af de ældre borgere i Thy. Men det stopper ikke her. Projektet skal også undersøge og teste, hvordan Thisted Kommune kan levere en mere tværfaglig og sammenhængende rehabiliteringsindsats, hvor borgernes livskvalitet og selvbestemmelse er mere i fokus.

Håbet er, at projektet kan give nogle helt nye redskaber, der kan sikre den gode ældrepleje i fremtiden. Thisted Kommune står - ligesom mange af landets kommuner - over for, at der vil komme flere og flere ældre borgere. Det kommer uvilkårligt til at stille større krav til ældreplejen, og samtidig er der færre hænder til at løse opgaven.

- De udfordringer, vi står overfor, kræver, at vi tænker nyt og innovativt, hvis vi skal kunne levere en værdig ældrepleje af høj faglig kvalitet i fremtiden. Vi har med dette projekt fået en unik mulighed for at afprøve nye løsninger, som kan skabe store forandringer i Thisted Kommune og forhåbentligt inspirere resten af landet, skriver Tue von Påhlman, direktør for social- og sundhedsforvaltningen i Thisted Kommune, i en pressemeddelelse.

Talegenkendelse

Helt konkret går projektet ud på at teste nye digitale løsninger som for eksempel kunstig intelligens og talegenkendelse, og det bliver personalet, der er ude hos borgerne, som kommer til at skulle afprøve de nye teknologier og dermed også arbejdsgange.

- De får en vigtig og afgørende rolle i forhold til sikre, at løsningerne i sidste ende frigiver tid til mere omsorg og nærvær hos den enkelte borger, siger Tue von Påhlman.

Målet er, at kommunens medarbejdere skal bruge mindre tid foran computeren.

- Her kan kunstig intelligens hjælpe os. Men det kan ikke stå alene. Vi vil i løbet af projektet blive klogere på, hvordan vi kan tilrettelægge vores indsats, så der kommer mere fokus på selvbestemmelse og livskvalitet hos den enkelte borger, siger Anne Fink, sundheds og ældrechef i Thisted Kommune, der glæder sig over, at Thisted Kommunes projekt, er et af de 31 projekter, som ud af 61 har fået tilsagn om støtte.

Kunstig intelligens i Thy

Projektet med kunstig intelligens i Thisted Kommune har fået tilsagn om en bevilling på 13.664.901 kroner til anvendelse i projektperioden, der løber ét år.

Sundhedsstyrelsens pulje til at styrke omsorg og nærvær i ældreplejen giver penge til projekter, der udvikler og afprøver nye innovative veje til at styrke omsorg og nærvær for borgere i ældreplejen.

Det er et krav til projekterne, der får støtte fra puljen, at der skal ses på veje til at reducere unødvendige dokumentationskrav, som kan frigive mere tid til den enkelte ældre.

I alt har Sundhedsstyrelsen modtaget 61 ansøgninger til puljen, hvoraf 31 projekter - heriblandt Thisted Kommunes projekt - har fået tilsagn om støtte.

På landsplan er der ansøgt for i alt 446.347.626 kroner. De støttede projekter modtager til sammen 246 millioner kroner.

Thisted Kommune har indgået et samarbejde med flere eksterne aktører for at sikre, at der findes frem til de rigtige løsninger.

De eksterne partnere er IT-virksomheden Systematic, innovationsbureauet Hard Work, Mind & Magic ved Miriam Lerkenfeld samt specialist i machine learning og professor i datalogi ved Københavns Universitet, Anders Søgaard.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.