Usædvanlig gave: Museum får tyske maskingeværer

Nationalmuseet overdrager 17 våben til Bunkermuseum Hanstholm

Jens Andersen, museumsinspektør og afdelingsleder på Bunkermuseum Hanstholm, glæder sig over, at museet nu har fået overdraget ejerskabet af de 17 våben, som siden 2002 har været udlånt til museets udstilling. <i>Arkivfoto: Bo Lehm</i>

Jens Andersen, museumsinspektør og afdelingsleder på Bunkermuseum Hanstholm, glæder sig over, at museet nu har fået overdraget ejerskabet af de 17 våben, som siden 2002 har været udlånt til museets udstilling. Arkivfoto: Bo Lehm

HANSTHOLM:17 våben, fortrinsvis tyske maskingeværer fra 2. verdenskrig, får nu lov at blive permanent på Hanstholm Bunkermuseum, som siden 2002 har lånt våbnene af Nationalmuseet.

Nationalmuseet har nemlig besluttet at overdrage ejerskabet af våbnene til museet i Hanstholm.

- Vi er glade og lettede over at få våbnene til evig arv og eje. Nu sover vi mere roligt om natten, siger Jens Andersen, museumsinspektør og afdelingsleder på Museum Thy, som Bunkermuseum Hanstholm hører under. Han udtaler videre i en pressemeddelelse fra Nationalmuseet:

- Maskingeværerne er en vigtig del af vores udstilling og fortæller historien om, hvordan tyskerne fik svært ved at skaffe nok våben, efterhånden som de erobrede det meste af Europa, og derfor måtte bruge våben, som de løbende erobrede fra franskmænd, belgiere og russere. Disse våben blev brugt i Danmark under besættelsen og er derfor både et stykke danmarkshistorie såvel som verdenshistorie. De peger også ind i den nuværende krig mellem Ukraine og Rusland, hvor det også er vigtigt at kunne skaffe nok våben.

De 17 våben har været udstillet på museet i Hanstholm indtil for nyligt, hvor de har været fjernet for at blive deaktiveret.

I forbindelse med overdragelse af våbnene til Hanstholm Bunkermuseum har Nationalmuseet også besluttet at overdrage kanoner og våben til Christiansø og historiske geværer til Hobro.

- Genstandene hører til i lokalområdet, hvor de formidler en del af danmarkshistorien lige dér, hvor den foregik. Vi synes, at det i dette tilfælde er sund fornuft, at man lokalt også får ejerskabet over genstandene, så det fremover står dem mere frit, hvordan de vil bruge dem, uden at de behøver at spørge os om lov først. Det er genstande, som lokalt har stor værdi for historieformidlingen, og som vi godt kan undvære på Nationalmuseet, udtaler museumsinspektør Jørgen Walseth, der er museumsinspektør ved de krigshistoriske samlinger på Nationalmuseet.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.