Thy Møllen ser nu udenlands

Eksport er en mulighed for at udvikle lokalt vindmølle-eventyr

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

HURUP:Med foreløbig 200 vindmøller solgt til hjemmemarkedet siden august 2011 og ansøgninger på andre 170 møller også til det danske marked til levering ind i 2014, burde der være solidt grundlag for at udvikle et lokalt vindmølleeventyr, som i øjeblikket giver beskæftigelse til tre ud af 14 ansatte hos Grønkjærs Maskinværksted i Hurup, hvor møllerne produceres med udstrakt brug af underleverancer fra andre lokale virksomheder.

Men selv om det er gået stærkt i de sidste par år, er Leif Pinholt, Thy Møllen, langt fra sikker på, at salgskurven peger opad efter årsskiftet.

- Ingen ved i øjeblikket det mindste om, hvordan strømmen fra husstandsmøllerne afregnes til næste år. Men vi ved, at det nuværende system, hvor måleren ”løber baglæns”, ophører. Hvad vi derimod ikke ved noget om, er hvilken afregningspris, mølleejerne kan forvente at få for den strøm, de sender ud på nettet. Og prisen spiller en roller, for vi må være ærlige at indrømme, at det ikke er uden betydning, hvad man økonomisk får ud af at være grøn, siger Leif Pinholt.

Muligheder i eksport

Derimod ved han, at der er mulighed for, at den lokalt producerede mølle kan hente, hvad der måtte mangle af muligheder på hjemmemarkedet ude på eksportmarkederne.

Thy Møllen har lige nu fokus på både det spanske, det italienske og i særdeleshed det engelske marked.

- Potentialet alene i Storbritannien er på op til 600.000 møller. Forklaringen er meget enkel. I modsætning til, hvad vi gør herhjemme, har englænderne valgt at satse bevidst på husstandsvindmøller som en del af elforsyningen ikke mindst i udkantsområder, siger Leif Pinholt.

Ny og større model

Virksomheden har et stærkt kort at spille ud med i en satsning på eksport. Det er en helt ny 10 kW-mølle som Leif Pinholt forventer godkendt til eksport hen over sommeren 2014. Den nye møller har samme udseende som Thy Mølles eksisterende 6 kW-mølle, men er 25 procent mere effektiv.

- Så det er realistisk muligt, at vi er på eksportmarkederne fra september 2014, siger Leif Pinholt.

I øjeblikket er dagsproduktionen på fabrikken i Hurup en mølle. Skal den producere til eksport, ligger her en udfordring af de store, siger Leif Pinholt.

- Men det er her, vi har mulighederne, siger han.

Eksportmarkederne skal nås med afsæt i et gennemprøvet produkt som her til lands kan erhverves til en pris af 400.000 kroner for en 10 kW-møllle.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.