Lokalpolitik

Thyboerne er ikke inviteret med

I år er der gået 75 år, siden den første bro fra Thy ud til verden blev indviet af Kong Christian X

Fra Oddesundbroens indvielsen 15. maj 1938. Efter at det officielle indvielsestog og den officielle vognkortege var kørt over, var der åbent for gæster til at spadsere over den ny bro. Samtidige oplysninger går på, at 40.000-50.000 mennesker deltog i broindvielsen. 

Foto: Struer Museum

Fra Oddesundbroens indvielsen 15. maj 1938. Efter at det officielle indvielsestog og den officielle vognkortege var kørt over, var der åbent for gæster til at spadsere over den ny bro. Samtidige oplysninger går på, at 40.000-50.000 mennesker deltog i broindvielsen. Foto: Struer Museum

ODDESUND:Kristi himmelfartsdag, torsdag 9. maj, fejrer Struer Kommune officielt Oddesundbroens 75 års jubilæum.

Selv om skatteyderne i det daværende Thisted Amt dengang betalte godt 44 pct. af hele anlægssummen på knap 6,6 mio. kr., er thy-, morsing- og vesterhanboerne dog ikke inviteret med.

Borgmester Lene Kjelgaard Jensen (V), oplyser, at Thisted Kommune ikke har modtaget nogen invitation til jubilæumsarrangementet, som byder på en række programpunkter fra tidlig formiddag til aften. Herunder officielle jubilæumstaler ved Struers borgmester, Niels Viggo Lynghøj (S), Struer, og regionsingeniør Knud V. Christensen fra Banedanmark, Fredericia, m.fl.

Hos Struer Kommune bekræfter første viceborgmester Grethe Hestbech (SF), Struer, at der ikke er udsendt officielle invitationer. Om baggrunden herfor henviser hun til borgmesteren, når denne møder mandag efter ferie. Hun tilføjer, at der er postomdelt en avis med invitation til alle interesserede, men hun er ikke klar over, i hvilke postdistrikter den er omdelt.

Der havde i mange år været talt om en fast forbindelse over Oddesund, men det var et initiativ fra landboforeningen Det Thylandske Landøkonomiske Selskab på et møde i Hurup 1922, der satte skub i sagen, som altså 16 år senere resulterede i Thys første faste forbindelse ud i verden efter gennembruddet af Aggertangen 1825.

Det var selveste Kong Christian X, som 15. maj 1938 indviede broen. Han var ledsaget af Dronning Alexandrine, kronprinsparret og arveprinsparret, og kongefamiliens salonvogn fortsatte til Thisted - amtets hovedby. Efter at kongefamilien igen var rejst sydpå, fortsatte festlighederne i Thisted.

Det var ved den lejlighed, at Boddum-digteren Jens Søe oplæste digtet ”Vi sejer tak for æ bro”. Festen blev transmitteret i radioen, og derved blev denne thylandske digter landskendt.

Ved jubilæumsfesten 9. maj i Oddesund læses digtet af amatørskuespilleren Bent Hargaard fra Thyholm.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.