Tidligere iværksætterstjerne kendt skyldig i svindelsag i USA
Elizabeth Holmes, der i 2003 stiftede firmaet Theranos, er kendt skyldig i 4 ud af 11 anklagepunkter.

Theranos founder Elizabeth Holmes arrives to attend her fraud trial at federal court in San Jose Brittany Hosea-Small/Reuters
Et nævningeting i USA har mandag fundet den tidligere iværksætterstjerne Elizabeth Holmes skyldig i en sag om svindel.
Hun er blevet fundet skyldig i 4 ud af 11 anklagepunkter. Blandt andet for at have svindlet investorer bevidst.
Holmes stiftede firmaet Theranos i 2003 som 19-årig. Sagen har kastet lys over det nu lukkede firmas forsøg på at revolutionere laboratorietest.
Anklagere har påstået, at den 37-årige iværksætter svindlede private investorer mellem 2010 og 2015.
Det gjorde hun ved at overbevise dem om, at firmaets små maskiner kunne køre en række test med bare et par dråber blod fra et fingerstik.
I al hemmelighed lænede firmaet sig op af konventionelle maskiner fremstillet af Siemens for at køre patienters test ifølge anklagere.
Inden der begyndte at komme ridser i lakken, havde Holmes nået af blive et berømt navn i det verdensberømte techsted Silicon Valley i Californien.
Hun blev sammenlignet med Apple-stifteren, Steve Jobs, kom på forsiden af magasiner som Forbes og Fortune, og blandt hendes investorer var mediemogulen Rupert Murdoch.
I 2015 anslog Forbes hendes formue til at være på 4,5 milliarder dollar.
Men samme år afslørede den amerikanske avis The Wall Street Journal, at Theranos' apparater var fejlramte og upræcise.
Sammen med Ramesh "Sunny" Balwani blev hun tiltalt i 2018. Samme år blev Theranos opløst. Balwani var tidligere vicedirektør i firmaet og havde også dannet par med Holmes.
Balwani har erklæret sig ikke skyldig, og hans sag begynder på et senere tidspunkt. Elizabeth Holmes havde også erklæret sig ikke skyldig.
Hun er blevet frikendt i tre anklagepunkter, der handler om, at hun skulle have bedraget patienter, der betalte for tests fra Theranos. Og derudover et relateret anklagepunkt om konspiration.
Nævningetinget er ikke nået til enighed om de resterende tre punkter, der relaterer sig til andre individuelle investorer.
Da den tidligere iværksætter skulle afgive vidneforklaring, udtalte hun, at hun aldrig havde til hensigt at bedrage nogen. Derudover var det ifølge hende laboratorielederne, der havde ansvaret for testkvaliteten.
Holmes risikerer at få op til 80 års fængsel, men vil sandsynligvis få en meget lavere straf.
Der er endnu ikke fastsat en dato for strafudmålingen.
/ritzau/Reuters
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.