Til kamp mod edderkopperne

Edderkopperne står i kø for at komme ind i vores huse i sensommeren og efteråret. Sådan bekæmper du edderkoppernes indtog

Arkivfoto <i>Biofoto</i>

Arkivfoto Biofoto

HELE LANDET: De er ikke giftige, de har ikke hugtænder – og de bider ikke.

Men de er sorte, de har lange behårede ben, og de krible-krabler, og mange af os er bange for dem.

Faktisk er edderkopperne nyttedyr, der fanger både myg, fluer og andre insekter, som dybest set er mere til gene, end edderkopperne er i sig selv. Idenyt.dk har samlet en række gode råd til at bekæmpe edderkopperne.

Edderkopper er både til inde- og udeliv

Der er flere forskellige arter i vores huse. Nogle holder af indeklimaet og kan leve et helt liv indendørs. Andre forvilder sig ind ved et uheld. Mejeredderkopperne æder endda deres artsfæller – så de kan hjælpe dig med at holde bestanden nede!

Fælles for edderkopperne er, at de fanger deres bytte i spind, og at de får huset til at virke lidt “støvet”. De forvilder sig ind gennem åbne døre, vinduer og ventilationskanaler – her kan insektnet begrænse bestanden.

Edderkopper elsker kælder og loft

På loftet og i kælderen er der ofte masser af edderkopper – og er der sprækker eller åbninger mellem etagerne, kan de smutte ind i beboelsen. Så se efter, hvor edderkopperne evt. kan komme igennem revner og sprækker, og stop hullerne til, hvor det er muligt.

Du kan også forsøge at behandle revner og sprækker med insektpudder eller et sprøjtemiddel beregnet til brug mod krybende og kravlende insekter.

Ødelæg edderkoppens æg

De fleste edderkopper har parringstid i maj-juni og efterfølgende lægger hunnen æg. Du finder æggene i små, tætte spind-poser i hjørner. Hvis du får dem skrabet væk, før de ca. 50 nye små edderkopper myldrer ud, kan det begrænse bestanden. Nogle edderkopper bærer dog rundt på æggene – så her skal du jage den voksne edderkop.

Stor husedderkop

Kendetegn: Stor edderkop med kropslængde op til 10-16 mm. En hans benspænd kan være op til 10 cm. Bagkroppen er mørkebrun med gullige pletter og striber. Benene er ensfarvet gulbrune. Levested: I og ved huse, skure og kældre, men også i stengærder, brændestabler, under afløbsriste osv. Alder: Op til 7-8 år.

Lille husedderkop

Kendetegn: En mellemstor edderkop med kropslængde fra 6-10 mm. Kroppen er brunlig med to mørkebrune bånd, benene har mere eller mindre tydelige mørke pletter eller ringe. Levested: I og ved huse. I husene er den mange steder fortrængt af mejeredderkoppen, men bag nedløbsrør og lignende steder er den fortsat almindelig. Alder: Op til 3-4 år.

Mejeredderkop

Kendetegn: Hænger gerne i tynde tråde i hjørner under loftet og kendes på sine ekstremt lange og tynde ben. Kroppen er 8-10 mm lang. Levested: Opvarmede huse. Den kan ikke leve udendørs i Danmark. Alder: Hunner: ca. 3 år, hanner: 1 år. Mejeredderkoppens yndlingsspise er andre edderkopper, og den kan sagtens snuppe en stor husedderkop.

Gå på edderkoppejagt!

- Træk møblerne ud fra væggen, og fang de edderkopper, der er.

- Tag malerier ned fra væggen.

- Støvsug i alle revner ved lister og paneler.

- Udenfor er udhænget, vinduerne og andre steder med læ for regn rigtig populære.

- Her kan du tage en stiv kost og en vandslange og fjerne spind og edderkopper ved huset.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.