Til messe i Paris: Nordjysk svar på ekstreme udfordringer

11 virksomheder samarbejder med Aalborg Universitet om grej til hurtig og effektiv indsats ved ulykker og katastrofer i arktiske områder

At have et inspektionsskib med en helikopter liggende i permanent beredskab ud for Grønlands Østkyst er urealistisk. Defend Arctic mener til gengæld at have udviklet et realistisk alternativ. Arkivfoto: Søværnets Operative Kommando

At have et inspektionsskib med en helikopter liggende i permanent beredskab ud for Grønlands Østkyst er urealistisk. Defend Arctic mener til gengæld at have udviklet et realistisk alternativ. Arkivfoto: Søværnets Operative Kommando

NORDJYLLAND:Alt nødvendigt udstyr skal umiddelbart kunne bringes i stilling til en effektiv indsats, også selv om temperaturen er minus 51 og forholdene reelt umulige.

Det er udgangspunktet for et nordjysk samarbejde mellem en række virksomheder med Aalborg Universitet (AAU) som koordinator og tovholder, skriver universitetet i en pressemeddelelse.

Samarbejdet er døbt Defend Arctic og præsenterer sig selv for offentligheden og ikke mindst for forsvars- og sikkerhedsbranchen på den internationale messe Eurosatory i Paris fra 11.-15. juni.

Det handler om hurtig og effektiv indsats ved ulykker og katastrofer i arktiske områder. Virksomhederne byder ind med hver deres kompetencer, og Aalborg Universitets Institut for Materialer og Produktion danner paraply med Bruno Winther som Head of Innovation. Firmaernes vidt forskellige produkter samles i containere og bliver til et mobilt eftersøgnings- og redningssystem, som kan stationeres på strategiske steder og dermed betyde helt afgørende forskelle. For eksempel i Østgrønland, hvor det ellers kan tage et halvt døgn eller mere, før hjælp kan nå frem.

- Det er nødvendigt at have et inspektionsskib liggende fast med en helikopter for at være effektiv, specielt i Østgrønland. Det er ikke realistisk. Men det er Defend Arctic-containere med alt i computerstyret teknologi, som klarer sig selv med solceller og egen vindmølle, forklarer Bruno Winther.

Minus 51 grader

- Vi sætter klodser med de rigtige komponenter sammen på den rigtige måde og sikrer, at de kan bruges også ved minus 51 grader, som er kravet fra Forsvaret og NATO. På Aalborg Universitet kan vi teste materiellet ned til minus 55 grader, og derfor har vi kunnet sammensætte systemerne med de rigtige elementer fra de nordjyske firmaer, siger Bruno Winther.

Virksomhederne deltager med alt fra droner og forsvar mod uvedkommende droner over lavtflyvende mini-satellitter til radar- og kommunikationsgrej til truck-transport og topisolerede containere til både mandskab og materiel. En mobil kommandopost vil fungere som hjertet i hele Defend Arctic-løsningen.

- Med tre stationer kan 2700 km på Grønlands østkyst dækkes. Systemet er klar til umiddelbar indsats, for eksempel hvis et krydstogtskib med 3-4000 ombord kommer i nød i Ishavet. Eller til både eftersøgning af savnede og nødhjælp, som da bygden Nuugaatsiaq sidste år blev ramt af en flodbølge, forklarer Bruno Winther.

Foruden ved civile eftersøgnings- og redningsaktioner, kan Defend Arctic også spille en rolle ved suverænitetshævdelse. Med containerne er der mulighed for at opsætte en mobil arktisk base til screening af fremmede aktiviteter med overvågning inden for 200 km. Til militært brug kan der tillige etableres pansret beskyttelse efter behov.

Eksperter i anorakker

Når Defend Arctic-firmaerne præsenterer det unikke koncept på messen i Paris, bliver det med 31 eksperter fra de respektive firmaer - og i ens hvide anorakker.

- Det er første gang i det hele taget, at så mange virksomheder går sammen i et uformelt samarbejde indenfor forskningsteknik, hvor konsortiet dannes efter opgaven. Vi drager i fælles flok til den internationale udstilling i Paris med tre sættevognstog for at teste, om vi har ramt markedet rigtigt. Det tror vi på. Vi kommer til at udfordre mange, der ikke har tænkt løsninger. Den modulære tanke i systemet giver kunderne unikke muligheder for at tage de elementer, der er behov for, siger Bruno Winther.

- Vi vil naturligvis gå stærkt efter dem, der kan have glæde af Defend Arctic-konceptet. Blandt andre Arktisk Kommando. Efterfølgende er vi klar til at rykke ud med alt det, vi præsenterer på 156 kvadratmeter i Paris. Hvis Grønlands Hjemmestyre vil se os, så kommer vi til Grønland, lover Bruno Winther.

Virksomhederne bag Defend Arctic er:

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.