Tinnitus og smerter skyldes samme hjernefejl

Årsagen til kroniske smerter og tinnitus skal findes samme sted i hjerne, viser undersøgelse

Foto: Colourbox

Foto: Colourbox

TYSKLAND:Lider du af kroniske smerter har du noget tilfælles med folk, der lider af tinnitus.

Begge lidelser skyldes den samme fejl, der betyder, at hjernen fastholder den oprindelige støj eller smerte.

Det mener forskerne bag en ny undersøgelse, som giver håb om at kunne udvikle en behandling af begge lidelser.

De mekanismer i hjernen, der normalt ville kontrollere støj- og smertesignaler, mister evnen til at gøre dette, hvilket får støj eller smerter til at hænge fast, forklarer forskerne fra Georgetown University Medical Center i Washington, DC, og Technische Universität München (TUM) i Tyskland.

I det videnskabelige tidsskrift Trends and Cognitive Sciences beskriver de disse mekanismer som en slags ”port”, som de sporede ved at følge strømmen af signaler gennem hjernen og vise hvor kontrollen opstår.

Hjernen er plastisk og reorganiserer sig selv som svar på skade, men hvis dette ikke sker fastholder hjernen opfattelsen af skaden som den opstod.

Tinnitus kan derfor opstå når ørerne bliver beskadiget af kraftig støj, som hjernen fortsætter med at ”høre”. På lignende måde kan kroniske smerter fra en skade forblive inde i hjernen længe efter at skaden er helet.

Samme områder som depression og angst

- Nogle kalder disse tilstande fantomfornemmelser, men de er reelle, produceret af en hjerne, der fortsætter med at ’føle’ den oprindelige skade, fordi den ikke kan nedregulere disse fornemmelser tilstrækkeligt, siger professor Josef Rauschecker, der er direktør for Laboratoriet for Integrativ Neurovidenskab og Kognition på TUM.

- Begge tilstande er overordentlig almindelige, men ingen behandling når til roden af disse lidelser.

De områder af hjernen, der er ansvarlige, er nucleus accumbens og flere områder af det præfrontale cortex og anterior cingulate cortex.

10 madråd mod kroniske smerter

Professor Rauschecker forklarer, at disse områder fungerer som et centralt kontrollerende system, der vurderer betydningen af sensoriske stimuli og modulerer informationsstrømmen i hjernen. Tinnitus og kroniske smerter opstår, når dette systemet er kompromitteret.

7 smerter, du ikke må ignorere

Forskerne fandt også, at depression og angst og ukontrollabel eller langvarig stress, der også alle moduleres af nucleus accumbens, fungerer synkront med tinnitus eller kronisk smerte.

Forskerne mener at medicin eller terapi kan genoprette hjernens plasticitet, der er betegnelsen på hjernens normale reaktion på skader.

10 råd til at leve med kroniske smerter

- Bedre forståelse kan også føre til en standardiseret vurdering af den enkeltes risiko for at udvikle kronisk tinnitus og kroniske smerter, som igen kan give mulighed for tidligere og mere målrettet behandling, siger dr. Markus Ploner, der er neurolog og professor i human smerteforskning på TUM.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.