Total på vej med plan for strålebeskyttelse

Forventer godkendelse før borestart - Greenpeace anfægter forløbet

Forberedelserne til boringen ned i de potentielle gasforekomster i undergrunden ved Jyske Ås er i fuld gang under massiv overvågning fra miljøbevægelser. Foto: Henning Bagger <i>Scanpix Denmark</i>

Forberedelserne til boringen ned i de potentielle gasforekomster i undergrunden ved Jyske Ås er i fuld gang under massiv overvågning fra miljøbevægelser. Foto: Henning Bagger Scanpix Denmark

DYBVAD:Konsortiet bag skifergas-boringen i Vendsyssel forventer, at de fornødne godkendelser vedr. håndtering af eventuelt radioaktive forekomster er i hus, samtidig med boretilladelsen kommer fra Energistyrelsen, d.v.s. formentlig i begyndelsen af maj.

Det oplyser seniorkoordinator Henrik Nicolaisen fra energiselskabet Total.

Han siger, at udkastet til en strålebeskyttelsesplan er indleveret til Statens Institut for Strålebeskyttelse (SIS), og at Total nu afventer kommentarer fra SIS, sådan at en ansøgning om godkendelse kan være behandlet inden borearbejdet start.

Hvis det går, som han forventer, vil konsortiet opfylde forudsætningen i den VVM-redegørelse, som er grundlag for Frederikshavn Kommunens tilladelse til efterforskningsboringen ved Jyske Ås.

Heraf fremgår at Total inden borearbejdets start ansøger (SIS) ”om håndtering og opbevaring af radioaktivt materiale. Ansøgningen skal indeholde en plan for strålebeskyttelse, der som minimum omfatter måling, håndtering, opbevaring og transport af radioaktivt affald samt beredskabsplan”.

Miljøorganisationen Greenpeace har i korrespondance med SIS i slutningen i slutningen af marts fået oplyst, at man endnu afventer en konkret ansøgning fra Total om håndtering og opbevaring af radioaktivt materiale.

Greenpeace ikke tilfreds

Tarjei Haaland, klima- og energiekspert i Greenpeace Danmark:

- Medarbejderen i SIS skriver udtrykkeligt til os, at ”den ansøgning forventer jeg imidlertid, at vi vil have modtaget og behandlet i god tid inden anboring af alunskifer-formationen”.

Men det er jo noget andet end ”inden borearbejdets start”. Alunskiferen er jo nede i mere end 3600 meters dybde. Da er borearbejdet langt henne, siger han.

Uanset om Total får sin godkendelse som forventet, er Greenpeace ikke tilfreds med forløbet.

Miljøorganisationen mener stadig, at det er ansøgning fra Total med håndteringsplan for radioaktive forekomster og tilladelsen fra SIS burde have været klar, så de kunne være indgået i VVM-redegørelsen.

- Hvis ikke det er juridisk forkert, så er det i hvert fald moralsk og politisk forkert, siger Tarjei Haaland.

SIS havde ikke fredag mulighed for at kommentere på sagen.

Lille sandsynlighed

Ifølge Total anses risikoen for udslip af naturligt forekommende radioaktivt materiale (Uranium 238 og Thorium 232) for at være meget lavt i alunskifer-lag, men kan ikke udelukkes. Derfor er en licens fra det Danske Nationale Institut for Strålebeskyttelse, SIS, påkrævet.

Niveauet vil blive overvåget under boringen og udtagning af borekerner i alunskiferen. Borespåner analyseres, og der måles på gamma stråling fra kernen og fra boremudderet. Potentielle forekomster af radioaktivitet skal også overvåges på overfladejorden, overfladevandet og i luften som led i miljøovervågningsprogrammet.,

Opgaven skal varetages af specfialfirmaet SEMCO-Bilfinger.

Alunskiferen under Østvendsyssel ligger omkring 3610 til 3740 meter nede, og har en forventet tykkelse på 130 meter. Det vil vare 10-15 dage at bore igennem.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.