Tre gange kritik af læge efter selvmord

Læge fik kritik, men måtte gerne skrive antidepressiv medicin ud via telefon

Arkivfoto

Arkivfoto

KØBENHAVN:Sagen om Danilo Terridas selvmord i Frederikshavn i 2011 har nu fundet sin afgørelse i Patientombuddet, som den 20-årige mands familie havde klaget til.

Og godt nok har lægen fået kritik, men ikke for det centrale i sagen - nemlig at han skrev lykkepiller ud på baggrund af en kort telefonsamtale med patienten.

Ombuddet godtog lægens forklaring om, at han ved en tidligere konsultation havde talt med patienten om dennes trivselsproblemer, og dermed fandt ombuddet grundlaget for at udskrive lykkepillerne i orden.

Ikke enestående

Hvis man spørger i psykiatribrugerforeningen LAP, er sagen ikke enestående med hensyn til den hurtige udskrivelse af antidepressiva.

- Hvis man vurderer det ud fra sædvanlig praksis, tror jeg ikke, at der er noget usædvanligt i det. Der er næsten en halv million mennesker, som får de her produkter, og jeg tror, at der foregår meget af den type overfladisk behandling, siger udviklingskonsulent Karl Bach Jensen fra LAP.

Den pågældende læge har ikke ønsket at kommentere sagen.

Ny vejledning til foråret

Tilsynschef Anne Mette Dons fra Sundhedsstyrelsen har heller ingen kommentarer, men hun gør opmærksom på, at styrelsen arbejder på en ny vejledning vedrørende behandling af depression.

Her bliver medicinudskrivning en vigtig del.

Vejledningen ventes klar til foråret.

Tre kritiske punkter

De tre områder, hvor lægen ifølge Patientombuddet handlede under normen for almindelig anerkendt faglig standard, drejede sig om den måde, han førte journal på, om oplysning vedrørende bivirkninger og om manglende tilbud om at ringe tilbage til lægen, hvis det blev nødvendigt.

Danilo Terrida begik selvmord 11 dage efter, at han blev sat i behandling med den antidepressive medicin.

Selvmord er en dokumenteret bivirkning, når unge tager lykkepiller.