Truet sommerfugl talt op

11 frivillige fandt 135 sommerfuglelarvespind af den truede sommerfugl hedepletvinge

10
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

JAMMERBUGT:Fredag til søndag, 15.-17. august, havde Danmarks Naturfredningsforenings studenterafdeling inviteret til optælling og registrering af den truede sommerfugl, hedepletvinges, larvespind.

Det var biologi- og naturvidenskab studerende fra Aalborg Universitet, som hjalp med arbejdet, som foregik i Tranum Klitplantage.

Baggrunden er, at mange af Danmarks dagsommerfugle bliver stadig mere sjældne og en række arter er enten uddøde i nyere tid eller findes nu kun på nogle få lokaliteter. Samtidig er der store huller i vores viden om status og effektive forvaltningstiltag for de enkelte arter.

De 11 morgenfriske naturnørder, der var med til optællingen blev mødt af et lilla blomsterflor af djævlesbid i plantagen, hvilket gav håb om mange larvespind. Hedepletvingen lægger kun sine larvespind i netop denne plante.

De frivillige gennemsøgte 3,5 hektar, hvor de gik i kæder med mellemrum på to meter. Hver gang, der blev fundet et spind, blev det afmærket med små bambuspinde med flag og nummer.

Det foreløbige resultat viser, at der er fundet 135 spind, oplyser Søren Rosenberg fra DN Jammerbugt. Det endelige resultat er først tilgængeligt senere, da alle de nummererede flag skal gps-plottes, så forskerne ved nøjagtigt, hvor spindene er fundet.

Der blev også fundet andre sjældne planter som: klokke-ensian samt brunlig perlemorsommerfugl, admiral, tidselsommerfugl og kæmpefluen Harald, der alle sugede nektar fra djævlesbid.

Gennem en årrække er der sket målrettet naturpleje indsats for hedepletvingens levesteder fra Naturstyrelsen og Jammerbugt Kommune, som begge har lavet handleplaner for at sikre eksistensen af den truede sommerfugl.

Vegationen må ikke være for kort og heller ikke for lang, da skygge fra buske og træer vil gå ud over larvernes udvikling, så de dør. Derfor slår man græsset 2.-3. år, uden at gå få dybt da larvespindende sidder nederst i plantens blade. Det kan også være en fordel med hegning og afgræsning med et begrænset dyretryk.

Weekendens felttur sluttede med en tur til Lien skrænten, som rummer noget af det mest unikke og flotte natur i hele Jammerbugt.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.