Tryghed smuldrer for kræftramte

Rost tilbud til kræftramte borgere, der skal sluses tilbage i job, er under sparekniven

Jane Kristensen er glad for, at blandt andre fysioterapeut Ulla Jessen og hendes socialrådgiver har mulighed for at koordinere i det daglige.

Jane Kristensen er glad for, at blandt andre fysioterapeut Ulla Jessen og hendes socialrådgiver har mulighed for at koordinere i det daglige.


AALBORG: Der er forslag om at skære tre socialrådgiverstillinger væk i kræftrehabiliteringstilbuddet på Nordkraft.
Aalborg Kommune har ellers udmærket sig ved at være én af de få kommuner, der har et helhedstilbud til borgere med kræft.

Under samme tag

Således sidder to fysioterapeuter, tre socialrådgivere, en sygeplejerske, ergoterapeut og diætist på deltid under samme tag. De er normeret til at yde 200 af kommunens kræftramte borgere en helhedsløsning hvert år med eksempelvis træning, kostråd og almindelig sagsbehandling.

Sigtet er, at borgerne skal sluses tilbage på arbejdsmarkedet i det tempo, som deres tilstand tillader.

Helhed smuldrer

Nu nedlægges de tre socialrådgiverstillinger sandsynligvis, hvorefter eksempelvis udarbejde af jobplaner lægges over på kommunens jobcentre.

- Det er først og fremmest ærgerligt for de kræftramte, at de mister den integrerede helhed. Der går en ekspertise og nogle spidskompetencer tabt, som ikke findes ude på de forskellige jobcentre, siger fællestillidsmand for socialrådgiverne i Aalborg Kommune, Claus Teisen.
Han undrer sig over prioriteringen, fordi tilbagemeldingerne fra brugerne og deres arbejdspladser har været overvældende positive.

Svært at overskue

Også brugerne af tilbuddet ærgrer sig over, hvis de skal knyttes til en almindelig socialrådgiver på det lokale jobcenter.

- Midt i kemo og opkast er der intet overskud, beskriver Jane Kristensen på 55 år, der har kronisk livmoderkræft. Hun er netop startet forsigtigt op i sit job som pædagog. Hun ridser flere fordele ved det samlede tilbud op.
- Her snakker de sammen hele tiden. Alle ved, hvordan det går med mig. Jeg skal ikke forklare det hele forfra.

At rumme døden

Jane kristensen har stor respekt for de almindelige socialrådgivere på jobcentrenes kompetencer. At de er både velmenende og knalddygtige på deres felt.

- Men det er svært at komme hen til en fremmed rådgiver, der ikke har erfaring med folk med en livstruende diagnose og sige: Hej. Jeg har kræft. Jeg har ingen hår på hovedet.

Hun fortæller, at det bare gør noget ved mennesker, når man fortæller, man har kræft. Og hun er bekymret over, at socialrådgivere uden specialiseret viden kommer til kort. At de kommer til at opføre sig unaturligt.
- Jeg har svært ved at håndtere andre menneskers dødsangst. Jeg har nok at gøre med min egen, beskriver hun.
Kommunen kan spare cirka 1,2 millioner ved at nedlægge stillingerne.
Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.