Tysk interesse for danske isbrydere

Mulig tysk køber vil bruge skibene som servicefartøjer i vindmølleindustrien

Kurt Thomsen (th) ser et klart potentiale i den danske stats isbrydere. Hvis prisen er rigtig, så ser han gerne, at de fremover bliver en del af den tyske offshore industri. Ligesom Bjarne Laustsen (S) (t.v.) håber han, at de gamle skibe kan holdes i drift i stedet for at blive sendt til ophug. Foto: Thomas Hansen <i>Foto: Thomas Hansen</i>

Kurt Thomsen (th) ser et klart potentiale i den danske stats isbrydere. Hvis prisen er rigtig, så ser han gerne, at de fremover bliver en del af den tyske offshore industri. Ligesom Bjarne Laustsen (S) (t.v.) håber han, at de gamle skibe kan holdes i drift i stedet for at blive sendt til ophug. Foto: Thomas Hansen Foto: Thomas Hansen

FREDERIKSHAVN:Nu er der måske købere til de gamle danske isbrydere ”Danbjørn”, ”Isbjørn” og ”Thorbjørn”. Repræsentanter for det tyske firma SeaRenergy Offshore GmbH var mandag på besøg i Frederikshavn for at se på fartøjerne, der stort set har ligget stille på Flådestation Frederikshavn siden Danmarks sidste isvinter i 1996, og i december blev besluttet solgt.

En fremtid på Nordsøen

Adm. direktør Kurt Thomsen, SeaRenergy Offshore GmbH ser et klart potentiale i de danske skibe.

- I offshore vindmølle-industrien har vi et notorisk behov for servicefartøjer, der i størrelse og kapacitet svarer til de her skibe, fortæller han.

Han forestiller sig, at de gamle isbrydere fremover kunne fungerer som flydende hjem for selskabets teknikere, som på den måde vil kunne udstationeres i umiddelbar nærhed af deres opgave på havet, i stedet for at skulle vende tilbage til land efter endt arbejdsdag.

Det vil dog kræve en ombygning af skibene, men så længe at fartøjet er i god stand, kan renoveringen altid klares bagefter fortæller Kurt Thomsen. Og han afviser ikke, at det kunne betyde arbejdspladser i Frederikshavn.

- Det vigtigste er skibets stand. Et nyt kinesisk skib, vil måske have rust efter kun fem år, men de her skibe er fra midt-tresserne og fejler absolut ingenting, sige han.På deltid som isbryder

Skulle skibene ende i Tyskland, så har Kurt Thomsen også et forslag til, hvordan Danmark i fremtiden skal kunne klare sig igennem en isvinter.

- Som en modydelse kunne man lave en ordning, hvor skibene i vintersæsonen stod til rådighed for de danske havne, hvis de skulle få brug for det. Det vil i så fald kun koste noget, hvis vi bliver tilkaldt, fortæller Kurt Thomsen.

De tyske planer er også noget, som vækker optimisme i politiske kredse.

- Eftersom klimaforandringerne sikkert har taget livet af isen i Danmark, så står vi med tre isbrydere, som vi skal have solgt. Derfor er det dejligt, at der er nogle, som ser et potentiale i dem og viser interesse for dem, siger forsvarsordfører for Socialdemokratiet, Bjarne Laustsen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.