Tysk vicekansler efterlyser mere udenlandsk arbejdskraft

Tyskland risikerer at mangle millioner af arbejdsdygtige borgere, hvis ikke immigrationen øges, lyder det.

Immediate measures for climate targets of the federal government <i>Kay Nietfeld/Ritzau Scanpix</i>

Immediate measures for climate targets of the federal government Kay Nietfeld/Ritzau Scanpix

Der er hårdt brug for at hente arbejdskraft fra udlandet, hvis ikke Tyskland i løbet af de næste år skal løbe ind i mangel på millioner af hænder.

Sådan lyder det tirsdag fra den tyske økonomiminister Robert Habeck. Han er en af to ledere for miljøpartiet De Grønne og desuden vicekansler.

- Der er i dag 300.000 ledige job, og vi forventer, at det kommer til at stige til en million og mere, siger Habeck ved en pressekonference tirsdag.

- Det betyder naturligvis, at vi skal være bedre til at forene kvalifikationer, oplæring og familieliv med forskellige job, men det betyder i den grad også en øget indsats for immigrationen, lyder det fra økonomiministeren.

Tysklands Økonomiske Institut vurderer, at den tyske arbejdsstyrke vil skrumpe med omkring 300.000 personer i år.

Det sker, i takt med at der er flere ældre, der trækker sig fra arbejdsmarkedet, end der er unge, der kommer til.

I 2029 ventes arbejdsstyrken at skrumpe med helt op til 650.000 personer årligt i Tyskland. Det vil i 2030 føre til en mangel på omkring fem millioner borgere i den arbejdsdygtige alder, vurderer instituttet.

Det er blandt andet årtier med lave fødselstal og en højere gennemsnitlig levealder, der har forårsaget den demografiske tidsbombe i Tyskland.

Økonomiminister Robert Habeck er en del af den relativt nye tyske regering, der officielt blev indsat i december sidste år.

Regeringen ledes af forbundskansler Olaf Scholz fra socialdemokratiske SPD.

Den består af tre partier: SPD, miljøpartiet De Grønne og det liberale FDP.

Habeck fra De Grønne er valgt til den tyske Forbundsdag i valgdistriktet Flensburg-Schleswig, der grænser op til Danmark. Han taler også dansk.

/ritzau/Reuters