Eksamen skal gå om: AAU kopierede eksamenstekst fra andet universitet

150 studerende skal til ny eksamen i skatteret

 <i>Foto: Henrik Bo</i>

Foto: Henrik Bo

Opdateret med kommentarer fra studerende.

AALBORG:Brian Bardino stiftede Vinimporten A/S i 2015. Hans Bo stiftede VinXimporten A/S i 2017. Begge havde i 2000 købt deres lagerbygninger på en lejet grund i Haderslev. De skyldte det samme, havde samme udgifter og havde såmænd også hver især en ny kæreste, som de tog med på en vinrejse til området omkring Heidelberg.

For udenforstående lyder det helt sort. Men det er det ikke for de cirka 150 jura- og erhvervsøkonomi-jurastuderende ved Aalborg Universitet, der i onsdags var til eksamen i skatteret. 

Nogle af dem kunne genkende teksten. De havde set en næsten identisk et andet sted. For dem, der ikke genkendte eksamensteksten, var der til gengæld forvirring. For ikke alt lykkedes, da eksamensteksten blev lavet.

Sagen er, at onsdagens eksamen i skatteret var med en tekst, der til forveksling lignede en, der er blevet brugt ved Aarhus Universitet. Og det er nøjagtig, hvad der er sket: En eksamenstekst er lavet lidt om og genbrugt som eksamenstekst hos Aalborg Universitet.

- Det er ikke en hundrede procent kopi, men det er rigtigt, at den er for identisk, bekræfter professor Steen Bønsing, studieleder og viceinstitutleder ved Juridisk Institut.

Derfor skal eksamen gå om.

- Den der har lavet eksamenssættet, har overtrådt vores regler for, hvordan man laver et eksamenssæt. Vedkommende har lavet en fejl, som har resulteret i, at vi i går (torsdag, red.) annullerede eksamen. Sådan stiller vi selvfølgelig ikke eksamensopgaver på Juridisk Institut. Derfor har vi besluttet at annullere hele eksamen. Der bliver arrangeret en ny om tre uger, siger Steen Bønsing.

Steen Bønsing. <i>Arkivfoto: Laura Guldhammer</i>

Steen Bønsing. Arkivfoto: Laura Guldhammer

Han talte ret kort tid efter eksamen med den person, der har lavet eksamenssættet.

- Vi er selvfølgelig enige om, at det var en fejl, og at det ikke er sådan, man laver eksamensopgaver. Det er derfor, jeg har annulleret eksamen. Det er den pågældende enig i, fortæller professoren.

Han tilføjer, at han ikke har kommentarer til de eventuelle konsekvenser, sagen har for personen, da det er en personalesag, og at man giver de studerende besked fredag.

Går ud over de studerende

Nordjyske har talt med flere af de 150 studerende, der skal op til en ny eksamen. De ønsker af hensyn til deres fortsatte studier at være anonyme, men Nordjyske har kendskab til deres identitet.

- Det er en undervisers fejl, at vi skal til reeksamen. Det er jo for vildt. Jeg troede, jeg havde ferie nu, men det har jeg jo så ikke. Nu har jeg først ferie 1. juli. Det giver ikke et supergodt studiemiljø, konstaterer den studerende.

- Man får selvfølgelig en eksamensplan inden eksaminerne. Den er individuel og afhænger af, hvilke valgfag man har. For nogen betyder det, at de har et valgfag, de skal op i i mellemtiden. Fordi man er så langt på studiet, funger det sådan, at man kan vælge praktik for næste semester - og den praktik vælger nogle arbejdsgivere at begynde allerede i januar. Det vil sige, at der nu er nogen, der skal starte i praktik, inden de kan afslutte semestret, forklarer en anden studerende.

Beslutningen må formodes at være definitiv, konstaterer personen.

- Men det betyder, at al den eksamenslæsning og forberedelse, man har gjort op til første eksamen, det skal man lægge på hylden og læse op til fx ens valgfag, for så at genoptage skatteretten, mens man er i et praktikforløb hos en arbejdsgiver. Det gør alt andet lige, at man med stor sandsynlighed kommer til at lave en ringere præstation. På den måde går det ud over de studerende, at en underviser har lavet en fejl.

Fredag over middag afventede de studerende fortsat besked fra AAU - herunder hvornår den nye eksamen finder sted. Men mange har læst om den aflyste eksamen hos Nordjyske.

- Som udgangspunkt er det aldrig hensigtsmæssigt, at man ikke bliver oplyst fra dem, der har de rette svar. Det skaber en masse virvar mellem de studerende. Alle fisker efter svar. Man kunne have undgået en masse opkald og klager, hvis man havde meldt hændelsesforløbet og derefter den nye eksamen ud. Det er manglende respekt for de studerendes tid.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.