Udenlandske fanger koster samfundet en halv milliard

Fængselsforbundet opfordrer til at spare resocialisering til udenlandske fanger

Udlændinge udgjorde cirka en fjerdedel af fangerne i danske fængsler i 2012. Arkivfoto <i>Scanpix</i>

Udlændinge udgjorde cirka en fjerdedel af fangerne i danske fængsler i 2012. Arkivfoto Scanpix

DANMARK:Mens politikerne diskuterer de økonomiske fordele og ulemper ved EU’s åbne grænser, arbejdskraftens frie bevægelighed og en række østeuropæiske landes medlemskab af Unionen, viser en ny opgørelse, at udenlandske indsatte i 2012 kostede 560 millioner kroner.

Og heraf udgjorde udgifterne til alene østeuropæere 200 millioner kroner. Det skriver Dagbladet Information.

Udgifterne får formanden for Fængselsforbundet, Kim Østerbye, til at opfordre til en revurdering af den såkaldte resocialisering af disse fanger.

Forbundsformanden tror nemlig ikke, Danmark får mere held med at få de indsattes hjemlande til at tage imod dem til afsoning.

- I de her tider, hvor Kriminalforsorgen - ligesom alle andre offentlige institutioner - skal spare på personalet, så bør man kigge på, hvad formålet er med at resocialisere østeuropæere. De skal jo alle sammen hjem, efter de har afsonet deres straf, og vi har ingen chancer for at resocialisere til for eksempel Rumænien, hvorfra de kommer af nød. I stedet bør vi bruge pengene, hvor det hjælper - hvor folk kommer ud igen og har en chance for ikke at blive kriminelle igen, siger Kim Østerbye.

En fjerdedel af de indsatte

Ifølge opgørelsen fra finansminister Bjarne Corydon (S) til Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg sad der i 2012 i gennemsnit hver dag 1.042 udenlandske indsatte i landets fængsler og arresthuse. Eller lidt mere end hver fjerde af de i alt 3.970 indsatte.

Det er særligt antallet af østeuropæiske fanger, som stiger i disse år, og finansministeren forventer, at tallet for hele 2013 ender med at ”afspejle niveauet” for de første seks måneder af sidste år.

I første halvår af 2013 sad der 387 østeuropæere bag tremmer, hvilket er en stigning på 18 procent siden 2011. Samtidig udgør de nu næsten hver 10. fange.

Især fra Rumænien og Litauen

Østeuropæere er defineret som borgere fra de tidligere kommuni­stiske stater, og det er især borgere fra Rumænien og Litauen, som topper på Kriminalforsorgens liste over antal indsatte fordelt på statsborgerskab.

Dansk Folkepartis udlændinge- og integrationsordfører, Martin Henriksen, kalder de nye tal ”voldsomme”.

- Det er ærgerligt, at vi - på trods af opmærksomheden om det - kan konstatere, at rigtig mange med udenlandsk baggrund fylder godt i de danske fængsler, siger Martin Henriksen.

Skal se på grænsekontrollen

Ifølge Martin Henriksen er der også behov for at kigge på grænsekontrollen, udvisningsreglerne samt muligheden for, at særligt de østeuropæiske indsatte sendes hjem for at afsone deres straf. Udlændinge bliver allerede, hvis det er muligt, udvist efter endt afsoning.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.