Udfører Park & Vej ulovligt arbejde?

Ifølge ekspert er det ulovligt, at Park & Vej i Frederikshavn Kommune i gennem flere år har udført arbejde for private

Lokal entreprenør mener det er ulovligt, at kommunens Park & Vej slår græs og fælder træer for boligforening. Derved tager Park & Vej potentielt arbejde fra ham. Han ønsker at være anonym, da han er bange for at miste de opgaver, han har hos kommunen. Foto: Peter Broen <i>Peter Broen</i>

Lokal entreprenør mener det er ulovligt, at kommunens Park & Vej slår græs og fælder træer for boligforening. Derved tager Park & Vej potentielt arbejde fra ham. Han ønsker at være anonym, da han er bange for at miste de opgaver, han har hos kommunen. Foto: Peter Broen Peter Broen

FREDERIKSHAVN:- De tager brødet ud af munden på os.

Lokal entreprenør er frustreret over, at Park & Vej slår græs og fælder træer for private foreninger. Entreprenøren ønsker ikke at stå frem med navns nævnelse, da han er bange for at miste de opgaver, han har hos kommunen. Redaktionen er bekendt med hans identitet.

I gennem mange år er Frederikshavn Kommunes afdeling Center for Park & Vej blevet betalt for at pleje grønne områder for private. Det bekræfter chef for Park & Vej, Erik Pedersen.

- Vi udfører arbejde for grundejerforeninger og boligselskaber. Det er ikke i det store omfang, men noget er det.

Ifølge ekspert i kommunal- og forvaltningsret ved Aalborg Universitet, Sten Bønsing, gør et lille omfang det ikke mindre ulovligt.

- Det er i strid med Kommunalfuldmagten, at kommuner udfører arbejde for private, siger Sten Bønsing.

Park & Vej mener dog ikke, at de overtræder Kommunalfuldmagten, fordi der er en undtagelse i loven, som siger, at en kommune godt må udføre arbejde for private, hvis der er tale om overskudskapacitet.

Den køber Sten Bønsing dog ikke, som mener, det må være muligt at planlægge sig ud af det, når det er foregået i gennem flere år.

- De må ikke bevidst spekulere i at have overskudskapacitet, pointerer han.

Der er forskellige opfattelser af, hvor meget overskudskapacitet en kommune kan tillade sig at have. I november 2012 afgjorde Statsforvaltningen Hovedstaden, at Vej & Park i Bornholms Kommune ikke må foretage snerydning og pleje grønne områder for private.

Ikke kommunens opgave

I Frederikshavn bekræfter boligforeningen Vesterport, at Park & Vej passer dele af deres grønne områder. Blandt andet slår de græs på boligforeningens fire største afdelinger og fælder træer for dem.

- Det er en meget gammel aftale fra før min tid, fortæller Kim Dalby, driftschef i Vesterport.

Han anslår det til at være et par hundrede tusinder om året, det koster at få Park & Vej til at gøre arbejdet.

Selvom det ikke er et svimlende beløb, mener den anonyme, lokale entreprenør, at det ville være mere rimeligt, hvis det var en privat entreprenør, der fik opgaven.

- Kommunen kan tilbyde at gøre arbejdet for færre penge, men det er skatteborgerne, der kommer til at betale for det, siger entreprenøren og tilføjer:

- Vi vil ikke konkurrere med vores egen kommune - og det er heller ikke meningen, at vi skal ifølge loven.

Plantede hække

Chefen for Park & Vej, Erik Pedersen, mener ikke, at Park & Vej udkonkurrerer de private entreprenører, så længe det kun foregår i et begrænset omfang. Hvor stort det omfang præcist er, har Park & Vej ikke ønsket at oplyse.

En af kommunens anden store boligforeninger er Frederikshavn Boligforening. Både de og og Frederikshavn Kommune afviser, at Park & Vej laver arbejde for boligforeningen.

Henrik Thomsen, vicevært hos Frederikshavn Boligforenings afdelinger Vestergade og Gartnerbo, fortæller dog, at Park & Vej er blevet betalt for at plante hække i hans afdelinger. Ifølge Henrik Thomsen har boligforeningen brugt Park & Vej i de sidste cirka 5-7 år, og han er ikke i tvivl om, hvorfor det er Park & Vej, der bliver hyret.

- Det er fordi, de er de billigste.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.