Udsigt til nedrivning

Minister vil ikke give dispensation og redde tårnet

”Det meget markante tårn ødelægger forståelsen af fortidsmindet”, mener Kulturstyrelsen og fastholder et krav om, at tårnet skal væk. Arkivfoto: Bente Poder

”Det meget markante tårn ødelægger forståelsen af fortidsmindet”, mener Kulturstyrelsen og fastholder et krav om, at tårnet skal væk. Arkivfoto: Bente Poder

HALLUND:Kulturminister Marianne Jelved (R) har nu vurderet kampen om udsigtstårnet i Hulknøse Plantage. Kampen står mellem Kulturstyrelsen på den ene side og Brønderslev Kommune samt lokale borgere på den anden side.

Svaret støtter ikke et lokalt ønske om dispensation til at behold tårnet, som står på en gravhøj.

I et svar til Folketinget skriver ministeren bl.a.:

”Det er naturligvis positivt, at kommunes borgere er glade for at besøge fortidsmindet og benytte udsigtstårnet, men benyttelsen skal gå hånd i hånd med beskyttelsen af den gamle gravhøj. Jeg har noteret mig, at Kulturstyrelsen har fundet, at det desværre ikke er tilfældet i den konkrete sag.

Af Kulturstyrelsens afgørelse fremgår det, at såvel påbuddet om lovliggørelse som afslaget på dispensation kan påklages til Natur- og Miljøklagenævnet.”

Marianne Jelved ønsker ikke at kommentere sagen yderligere.

Det gør til gengæld formanden for de naturglade beboere i Hallund-Hollensted Borger- og Idrætsforening.

- Det er godt nok at gå i små sko. Jeg fatter det simpelthen ikke. Nu har det tårn stået der siden krigens tid, og brugsspor og slitage på højen har ikke ændret sig i den tid jeg har været her. Og jeg har trods alt boet her siden 1967, siger formand Claus Iversen.

Han vil nu drøfte sagen med sin bestyrelse.

Overvejer at anke

- Hvis bare der er den mindste mulighed for at anke til Natur- og Miljøklagenævnet og dermed sætte en kæp i hjulet, så tror jeg vi gør det, siger Claus Iversen.

Borgmester Mikael Klitgaard (V) bakker op.

- Vi har alt for mange regler. Lad nu nærdemokratiet tale og de lokale beboere bestemme. Og hvis der mangler lidt jord nogle steder på højen, kan det vel bare smides på igen. Jeg bakker op om de lokale borgere og deres eventuelle anke, siger Mikael Klitgaard.

Sagen er opstået efter, at Kulturstyrelsen øjensynligt har studeret nogle gamle luftfotos og krævet udsigtstårnet fjernet.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.