Nyt udsigtstårn rejses: Vi VIL have et tårn

Hallund mistede populært udsigtstårn, men nu bygger de et nyt

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

HALLUND:Brønderslev Kommune blev for tre år siden beordret til at pille et tårn ned på en gravhøj ved Hallund, men nu er et nyt tårn ved at rejse sig på en bakketop ved Skarnvad.

Det er Hallund-Hollensted Borgerforening, der er ved at rejse tårnet på et areal, der tilhører Poul Møller.

Borgerforeningen har samlet 100.000 kr. til projektet, og der mangler således kun cirka 10.000 kr. før, pengene er i hus.

- SE Vækstfond Nyfors har bidraget med 75.000 kr. og Landsbypuljen har skudt 25.000 kr. i ideen. 10.000 kr. af vækstfondens penge er øremærket til borde og bænke. Vi er glade for den opbakning, vi har fået, siger Eddy Marrup fra Hallund, der har søgt pengene hjem.

Bygmester Jan Asbjørn Christensen fra Brønderslev tilbød at rejse stolperne, der skal bære tårnet. Stolperne i lærk er 200 gange 200 millimeter og 8,5 meter lange, og de vejer hver især cirka 400 kilo.

Arbejdet med at bygge platformen i toppen skal udføres i nær fremtid.

Kim Toft og Poul Møller i gang med at sikre de høje stolper.

Kim Toft og Poul Møller i gang med at sikre de høje stolper.

Der skal også etableres en parkeringsplads når tårnet og der skal anlægges en sti hen til tårnet. Fra tårnet vil man kunne se til Brønderslev og til Rubjerg Knude.

Det tårn, som kommunen "fældede" menes at stamme fra Anden Verdenskrig, da den tyske værnemagt havde en lyttepost i bakkerne. Der er stadig rester fra den lejr, der var på stedet.

I 2015 faldt Kulturstyrelsen over, at tårnet var opført på en gravhøj, og derfor blev det fjernet. Sagen kørte i lang tid, og først, da Kulturstyrelsen truede med dagbøder, valgte Brønderslev Kommune at fjerne tårnet.

Det var også fremme, at tårnet kunne være rejst før museumsloven trådte i kraft 1937, men det kunne ikke dokumenteres med foto, så i Hallund måtte man bide i det sure æble, og få tårnet fjernet. Borgerne i Hallund vil gerne have mulighed for at nyde udsigten ud over Vendsyssel.

- Men vi vil have et tårn, siger Claus Iversen fra borgerforeningen.

Han og de andre frivillige, der står bag rejsningen af tårnet, tror på, at det vil blive benyttet flittigt.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.