Ufaglærte skal have bedre opbakning

KL mener, at fagforeninger og virksomheder også har et ansvar

NORDJYLLAND:Arbejdsmarkedets parter har et fælles ansvar for at sikre, at arbejdsløse vender tilbage til arbejdsmarkedet i stedet for at hænge så længe i dagpengesystemet, at de til sidst ender på kontanthjælp. Sådan lyder meldingen fra Kommunernes Landsforening, KL.

Kommentaren kommer på baggrund af en skarp kritik af den offentlige beskæftigelsesindsats fra 3F Aalborg. Fagforeningen mener ikke, at regeringen har givet kommunernes jobcentre økonomisk råderum til at hjælpe ufaglærte arbejdsløse borgere, der måske kunne få nyt arbejde, hvis de blev sendt på efteruddannelse.
Nu får det kontante konsekvenser for de hundredvis af nordjyder, der inden længe risikerer at miste retten til dagpenge. Det eneste, der kan forhindre tusindvis af arbejdsløse danskere på dagpenge i at falde ud af systemet, er nyt arbejde.

KL afviser kritikken

Hos KL anerkender man, at antallet af efteruddannelseskurser er faldet voldsomt de seneste 15 år, men ifølge landsforeningen skyldes det ganske enkelt, at effekten af efteruddannelse ikke altid står mål med udgifterne.

- Det kan klart betale sig for kommunerne at give ledige ordinær uddannelse, hvis den er målrettet og sikrer dem et job. Uddannelse er dermed ikke en dårlig investering for kommunerne, men det er en bjørnetjeneste at give ledige en uddannelse, hvis den har en lav effekt, siger Lone Englund, arbejdsmarkedskonsulent hos KL.

Nogle siger nej tak

På jobcentrene forsøger man at lave en målrettet indsats for den enkelte. Men det er ikke altid, arbejdsløse er interesserede i uddannelse, påpeger Lone Englund.

- Vi hører fra jobcentrene, at det primært er ledige, som allerede har en uddannelse, der efterspørger mere uddannelse. Ofte har ufaglærte ikke lyst til at komme tilbage til skolebænken.

Alle skal tage ansvar

Hos blandt andet 3F Aalborg efterlyser man hurtig handling for at forhindre flere i at falde ud af dagpengesystemet.

Men det er ikke kun nok at pege på problemet, mener Lone Englund.
Det er hendes klare overbevisning, at ufaglærte kan drage fordel af at blive efteruddannet, mens de er i arbejde, men det kræver en fælles indsats fra alle arbejdsmarkedets parter.
Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.