Ukraine udelukker direkte forhandling med separatister

Forhandlinger i Paris onsdag skal mindske spændinger, efter at Rusland har sendt soldater til Ukraines grænse.

Ukraine's President Volodymyr Zelenskyj visits positions of armed forces in Donbass region <i>Ukrainian Presidential Press Ser/Reuters</i>

Ukraine's President Volodymyr Zelenskyj visits positions of armed forces in Donbass region Ukrainian Presidential Press Ser/Reuters

Repræsentanter for Ruslands og Ukraines regeringer mødes onsdag i Paris til det første møde, siden krisen i Ukraine begyndte at eskalere i november.

De såkaldte firevejs-forhandlinger i den franske hovedstad føres mellem Ukraine, Rusland, Frankrig og Tyskland. De har til formål at mindske spændingerne, efter at Rusland har sendt titusindvis af soldater til Ukraines grænse.

Den højtstående ukrainske regeringsrådgiver Andrej Yermak udelukkede forud for mødet direkte forhandlinger med de russiskstøttede separatister i den østlige del af landet på grund af krænkelser af en våbenhvile.

Rusland og Ukraine har længe beskyldt hinanden for at svigte en fredsaftale for Donbass, som er en region i det østlige Ukraine, som styres af prorussiske separatister.

Forhandlingerne føres af politiske rådgivere fra de fire lande.

Fra russisk side er chefforhandleren Dmitrij Kozak.

En våbenhvile og en plan for fred i Ukraine skal baseres på Minsk-aftalen fra den 12. februar 2015. Den blev indgået mellem Rusland, Ukraine, Tyskland og Frankrig.

Den omfatter etablering af en øjeblikkelig gensidig våbenhvile, der skal sætte en stopper for kampene i de oprørsdominerede områder omkring "Folkerepublikkerne Donetsk og Lugansk".

Den indebærer en øjeblikkelig gensidig våbenhvile, indsættelse af observatører fra OSCE, udveksling af fanger, humanitær hjælp og en "inkluderende national dialog" om en decentralisering af Ukraine.

Forhandlingsprocessen omkring løsrivelsesområderne kompliceres af, at Ukraine har afvist at implementere politiske dele i Minsk – aftalen.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.