Ejere af disse biler får flest fartbøder

Det er de dyre biler til mere end en halv million, der oftest havner på fotofældernes billeder, viser analyse fra Forenede Danske Motorejere

Arkivfoto

Arkivfoto

DANMARK:Hvis du ofte har oplevet en BMW, en Audi eller en Mercedes komme blæsende forbi med speederen pænt trådt i bund, så er du ikke alene. Der trædes nemlig oftere lidt for hårdt på speederen i dyre biler.

Det viser tal fra en stor undersøgelse, som FDM - Forenede Danske Motorejere - har offentliggjort på organisationens hjemmeside.

Tallene stammer fra FDMs store AutoIndex-undersøgelse 2017, hvor 41.000 danske bilejere har svaret på spørgsmål om blandt andet fartbøder.

Helt præcist er det BMW-ejere, der topper bøderanglisten. Her har 18,9 procent af de adspurgte fået minimum en fartbøde, mens 5,2 procent har fået to eller flere bøder.

Og det er Audi- og Mercedes-ejere, der optræder på anden og tredjepladsen over flest fartbøder, fremgår det af FDM’s tal. Volvo og Alfa Romeo følger herefter på fjerde- og femtepladsen.

Fede firmabiler

I alt 23 procent af ejerne af biler til over 500.000 kroner har fået en eller flere fartbøder det seneste år, mens det for ejere af biler under 400.000 kroner er 14 procent.

Til sammenligning har "kun" godt hver 10. Kia-ejer i den anden ende af skalaen blandt de 22 bilmærker, der er med i undersøgelsen, fået en fartbøde.

- Svarene bekræfter måske manges fordomme om, at dyre biler drøner derudad. En forklaring kan være, at man ikke mærker farten i nær samme grad i en stor velkørende bil. En anden forklaring kan være, at førerne af firmabiler, som for eksempel BMW, ofte kører meget, og dermed på grund af de mange kørte kilometer oftere får fartbøder. Det undskylder dog ikke, at man overskrider den tilladte hastighed. Uanset hvad, skal man altid overholde den gældende hastighedsgrænse, siger juridisk konsulent i FDM, Dennis Lange til FDM.dk

Bøder til el-biler

Noget overraskende viser AutoIndex 2017 også, at elbiler er den gruppe, der procentvis har fået flest fartbøder. I alt 22 procent af elbilisterne svarer, at de er blevet blitzet det seneste år mod bilister, der kører på diesel (18 procent) og benzin (12 procent).

Politiets fotofælder fanger flest fartsyndere. 95,9 procent er blevet blitzet, mens kun 5,7 procent er blevet vinket ind til siden af en betjent til en fartkontrol med laser.

- Bliver man blitzet af en fotovogn, går der typisk nogle uger, før bøden dukker op, og den præventive effekt er til at overse. Hvis det handler om at få folk til at køre pænere, er der ingen tvivl om, at det er langt mere opdragende at blive vinket ind til siden af en betjent. Derfor så FDM gerne, at politiet kom mere ud på vejene, siger Dennis Lange til FDM.dk.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden