Undgå at blive alvorligt syg i weekenden

Dødsfaren på de danske hospitaler er dobbelt så stor i weekenden

ARKIV- -De praktiserende læger risikerer bøder, hvis de afleverer ydernumre 1. september, fastslår Sundhedsministeriet(Foto: Bax Lindhardt/Scanpix 2013) <i>Scanpix Danmark</i>

ARKIV- -De praktiserende læger risikerer bøder, hvis de afleverer ydernumre 1. september, fastslår Sundhedsministeriet(Foto: Bax Lindhardt/Scanpix 2013) Scanpix Danmark

HELE LANDET: Hvis man bliver indlagt i weekender og ferie, er der en øget risiko for at dø.

Det viser et stort forskningsprojekt af speciallæge Flemming Madsen fra Allergi og Lungeklinikken i Helsingør.

Det skriver metroxpress.

- Der er over dobbelt så høj dødelighed i weekender og ferier i forhold til hverdage. Det er en kolossal forskel, siger Flemming Madsen, der har fået sine resultater udgivet i tidsskriftet ’Health Affairs’.

Forsøgt at råbe op

Den såkaldte ”weekend­effekt” har ifølge Flemming Madsen været kendt i sundhedssystemet i mange år, uden at der er blevet gjort noget.

- Det er noget, vi har prøvet at råbe op om internt i systemet i mange år. Men alligevel sænker man tilstedeværelsen af læger og sygeplejersker i weekender og ferier. Derfor har jeg valgt at dokumentere problemet via hårde data, som død er, forklarer han.

Hos Danske Patienter har formand Morten Freil ingen forståelse for, at hospitalerne skærer så hårdt i akutberedskabet i weekenderne, at dødeligheden fordobles: - Det er udtryk for dårlig ledelse og skal laves om med det samme, for det kan ikke være rigtigt, at patienter skal være bange for at blive syge i weekenderne.

Uholdbar situation

Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen, kalder den høje dødelighed ”helt uholdbar”: - Patientsikkerheden skal være i orden, uanset hvornår patienten indlægges. Der skal være tilstrækkeligt med ressourcer døgnet rundt, og det indebærer blandt andet, at speciallægerne er med i front i behandlingen af de akutte patienter. Det bør have meget høj prioritet.

Bent Hansen, formand i Danske Regioner vil have rettet op: - Vores hovedfokus nu bliver sikkerhed og kvalitet, så hvis der er disse forskelle, må vi rette op på det, for det kan vi bestemt ikke sidde overhørigt.

Grete Christensen, formand i Dansk Sygeplejeråd er ikke overrasket: - Undersøgelsen bekræfter de fakta, som det har været så svært at få lydhørhed for. Nemlig, jo færre sygeplejersker der er på arbejde, jo flere fejl og jo større dødelighed.

Erstatning efter dødsfald

Karen Abrahamsens mor blev indlagt en lørdag middag med en knust lårbenshals på højre ben efter et fald. Men hvad der skulle have været en relativt ukompliceret operation, blev hendes død.

- I løbet af weekenden fik hun også voldsomme smerter i brystet og mellemgulvet. Det skulle senere vise sig, at det var en akut opstået blodprop. Jeg bad gentagne gange om hjælp, men vi blev ignoreret, og hun lå uden behandling kun på vand og morfin helt indtil mandag aften, fortæller Karen Abrahamsen til metroxpress.

Hendes mor kom først på operationsbordet mandag aften. Operationen gik godt, men hun døde under opvågningen på grund af den ubehandlede blodprop.

- Min mor var en ældre dame, men hun var stærk og åndsfrisk og havde mange gode år tilbage at leve i, men det fik hun ikke lov til. I stedet fik hun lov at vente i kø uden hjælp til at klare den lange ventetid, og det døde hun af. Den ansvarshavende overlæge forklarede efterfølgende den manglende behandling i de to første dage med, at det var weekend, hvor de erfarne læger ikke er på arbejde, fortæller Karen Abrahamsen, der har fået erstatning.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden