Undgå tørre øjne i kulden

Koldt vejr kan forringe fugtbalancen i øjnene, men du kan selv gøre noget for at undgå alvorlige problemer

Mange af os får tørre øjne, når det er koldt, men eksempelvis kunstige tårer eller massage af øjenlågene kan afhjælpe problemet, inden det udvikler sig til betændelse. Foto: Iris/Scanpix <i>Scanpix Denmark</i>

Mange af os får tørre øjne, når det er koldt, men eksempelvis kunstige tårer eller massage af øjenlågene kan afhjælpe problemet, inden det udvikler sig til betændelse. Foto: Iris/Scanpix Scanpix Denmark

HELE LANDET: - Når temperaturen falder, falder luftfugtigheden også, og det betyder, at vores øjne tørrer mere ud. Det gælder især, når man kommer lidt op i alderen og for folk med kontaktlinser. Samtidig rykker vi inden døre i de kolde måneder, og da luftfugtigheden er lavere indenfor, bliver problemet endnu mere udtalt, lyder det fra øjenkirurg Jørn Jørgensen fra øjenklinikkæden EuroEyes.

Tørheden kan ifølge øjenlægen medføre irriterede og røde øjne, synet kan blive slørret, og der kan dannes små bygkorn under øjenlåget, som generer og medfører endnu mere tørhed.

I sidste ende kan det føre til en betændelsestilstand i øjet, som er meget ubehagelig og kun kan afhjælpes med medicin. Derfor er det vigtigt at forebygge problemerne, og Jørn Jørgensen fra EuroEyes giver derfor her sine bedste råd mod tørre øjne.

Husk at blinke

Når luftfugtigheden er lavere, bliver det ekstra vigtigt selv at fugte øjnene. Det gør man ved at blinke. Mange tilbringer i dag store dele af deres vågne tid foran en computerskærm, og det nedsætter blinkefrekvensen med op mod 60 procent.

Derfor skal du huske dig selv på at blinke, og jo hårdere og mere man blinker, des mere sekret bliver der presset ud i øjnene.

Massér dine øjenlåg

Du kan stimulere strømmen af de fugtgivende olier fra øjenlågets talgkirtler ved at massere dine øjenlåg. Det gør du eksempelvis ved blidt at trykke hen langs øjenvippekanten og holde trykket i fem-otte sekunder. Man kan også massere øjenlåget med varmt vand, når man er i bad.

Brug kunstige tårer

Hvis du allerede har tørre øjne, kan du dryppe kunstige tårer i dem. Det kan du gøre flere gange i løbet af dagen, og det vil få generne til at forsvinde. Det løser imidlertid ikke den oprindelige ubalance i øjet.

Smid kontaktlinserne

Kontaktlinser kan forværre situationen, da de forhindrer øjet i at blive fugtet. Derfor kan det være en god idé at skifte linserne ud med briller. En anden mulighed er en øjenoperation hos eksempelvis EuroEyes, der genskaber det naturlige syn.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.