Unge får sjældent lægehjælp efter selvmordsforsøg

Sociale medier har gjort det sværere at få det fortalt

Arkivfoto

Arkivfoto

DANMARK:Det er sjældent, at unge, som forsøger at tage deres eget liv, indbringes til et hospital eller er i kontakt med en læge efterfølgende, siger Lilian Zøllner, centerleder for Center for Selvmordsforskning.

I de spørgeskemaundersøgelser, som Center for Selvmordsforskning udarbejder hvert år blandt op til 5000 danske skoleelever mellem 13 og 19 år, svarer kun cirka seks procent af de unge, som har forsøgt at tage livet af sig selv, at de har været forbi en læge eller et hospital bagefter, selvom en læge og et hospital ofte er første skridt til at få hjælp, også i form af psykologhjælp.

Den seneste opgjorte måling er fra 2011, men Lilian Zøllner siger til Kristeligt Dagblad, at der også i dag er mange unge, som aldrig søger hjælp efter et selvmordsforsøg.

Ifølge Jens Christian Nielsen, ungdomsforsker ved Aarhus Universitet, der tidligere har forsket i unge og selvmord, har de sociale medier gjort det sværere for unge at få det fortalt:

- Det er blevet sværere at sige, at man har det dårligt. Det er en klar tendens. De sociale medier kræver, at man kan fortælle positive historier om sig selv. Der er ikke rum til smerte på de sociale medier, og de unge bruger meget tid på at skjule, at de har det dårligt, så de sociale medier kan understøtte og skærpe, at unge ikke har lyst til at fortælle det til nogen.

Det kan imidlertid få store konsekvenser at holde det inde, siger han. Han bakkes op af Lilian Zøllner:

- Konsekvensen er, at de ikke får den hjælp, som kan gøre, at de ikke forsøger det igen. Har du en eneste gang handlet på dine tanker, er der en meget stor risiko for, at du gør det igen senere i ungdomslivet eller i det tidlige voksenliv, siger hun.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.