Uopmærksomhed i bilen koster liv

30 procent af alle ulykker på vejene opstår på grund af uopmærksomhed

Pressefoto

Pressefoto

DANMARK:Selvom langt de fleste godt ved, at det kan være farligt at være optaget af alt muligt andet end at køre bil, når vi sidder bag rattet, så er der ikke desto mindre mange, der er det.

Derfor minder Rådet for Sikker Trafik nu om, at vi skal have øjnene på vejen og hænderne på rattet.

- Hvis du ordner papirer, taster på GPS’en eller læser mails på mobilen mens du kører bil, så risikerer du at overse andre trafikanter eller selv køre galt. Der sker alt for mange ulykker pga. uopmærksomhed. Derfor skal vi huske på, at det at køre bil er en fuldtidsopgave, siger Ursula Friis, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Ifølge en undersøgelse, som Rådet for Sikker Trafik tidligere har lavet, er uopmærksomhed en afgørende faktor i 30 procent af alle færdselsuheld. Undersøgelsen viser også, at 46 procent indenfor det sidste år har været ved at køre gal på grund af uopmærksomhed, mens 21 procent har oplevet det flere gange det seneste år.

Uopmærksomhed kan koste forsikring

Hvis man læser en sms eller mail på sin telefon og kigger væk fra trafikken i blot fem sekunder, mens bilen kører 50 km/t, så svarer det til at køre 70 meter i blinde. Og den uopmærksomhed vækker bekymring i forsikringsbranchen.

- Forsikringsbranchen har i den grad interesse i at forebygge skader i trafikken, hvor der stadig opstår alt for mange situationer, hvor uopmærksomhed fører til ulykker. Materielle skader er én ting, for de kan i mange tilfælde repareres og erstattes. Men personskader er langt mere alvorlige med invaliditet eller ligefrem dødsfald til følge. Derfor må og skal de skader nedbringes, siger Hans Reymann-Carlsen, underdirektør i Forsikring & Pension.

Ifølge Forsikringsoplysningen kan man risikere nedsat eller slet ingen erstatning for skader, hvis det kan bevises, at uheldet skyldes, at man været så uopmærksom, at det kan betragtes som groft uagtsomt. Skader på andre vil dog altid være dækket af skadevolderens lovpligtige ansvarsforsikring.

Telefon udløste trafikuheld

Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension bruger de næste tre uger på at minde bilister om budskabet: ”Kør bil, når du kører bil”. Politiet bakker op om kampagnen og sætter ind med kontroller over for uopmærksomme bilister i uge 39.

En del af kampagnen er historier fra fire bilister, der har haft konsekvenserne af deres uopmærksomhed tæt inde på livet.

En af dem er Tanja fra Aalborg, der glad sad i sin bil og hørte musik på sin mobiltelefon, da det pludselig gik galt. Hør hendes historie her:

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.