Utålmodige bilister giver skolepatruljer fingeren

Hver tredje skolepatruljeelev har oplevet ubehagelige episoder med trafikanter

Arkivfoto: Lars Pauli

Arkivfoto: Lars Pauli

DANMARK:De står der troligt i gul vest med skiltet i hånden, uanset om det regner eller sner. Hver dag hjælper tusindvis af børn i skolepatruljen deres yngre kammerater over vejen ved de danske skoler. Opgaven er frivillig, men alligevel er det ikke kun smil og velvilje, børnene i skolepatruljen møder i trafikken.

En undersøgelse viser, at hver tredje elev i en af landets skolepatruljer inden for det seneste år har oplevet ubehagelige oplevelser. For eksempel er børnene blevet råbt ad, eller sure bilister har givet dem fingeren.

- Det er langt ude, at nogle voksne ikke kan styre sig og vise skolepatruljerne den respekt, som de fortjener. Eleverne yder en frivillig indsats, så alle børn kommer sikkert og trygt gennem trafikken. Det virker meget voldsomt på et barn at blive råbt ad af en voksen, fordi en bilist ikke kan vente de få sekunder, det tager at hjælpe skolernes mindste børn over vejen, siger Karina Petersen, underdirektør i Rådet for Sikker Trafik.

Blandt eksemplerne på, hvad skolepatruljeeleverne har oplevet, er for eksempel en episode, hvor en bil kom i høj fart og bremsede hårdt op foran en skolepatruljeelev, hvorefter bilisten råbte, at eleven skulle flytte sig og gav vedkommende fingeren. I et andet eksempel kørte en cyklist ind i en skolepatruljeelevs arm og sagde: - Jeg har ikke tid til det her pjat.

Kampagne skal sætte fokus på problemet

Over de næste tre år vil Rådet for Sikker Trafik og Lærerstandens Brandforsikring sætte ind med en kampagne, der skal minde trafikanterne om, at de skal vise hensyn til børn og skolepatruljerne, og at det er vigtigt, at man følger skolepatruljernes anvisninger, når man møder dem i trafikken.

Desuden vil Rådet for Sikker Trafik og Lærerstandens Brandforsikring via undervisning hjælpe med at klæde eleverne i skolepatruljerne bedre på, så de ved, hvad man skal gøre, når man møder en utålmodig trafikant.

Politiet vil også have fokus på problemet, når politikredsene er på kontrol på skolevejene.

Undersøgelse blandt skolepatruljeelever

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.