Vækst i produktivitet næststørst i Nordjylland

Kun hovedstadens virksomheder er mere produktive end de nordjyske

Ulla Astman glæder sig over, at de nordjyske virksomheder har taget fat der, hvor der har kunnet sikres en hurtig gevinst. Nu skal virksomhederne så også til at tænke mere langsigtet, mener hun.Arkivfoto

Ulla Astman glæder sig over, at de nordjyske virksomheder har taget fat der, hvor der har kunnet sikres en hurtig gevinst. Nu skal virksomhederne så også til at tænke mere langsigtet, mener hun.Arkivfoto

NORDJYLLAND:Den globale krise trækker også sine spor i Nordjylland, men ikke desto mindre kan det nordjyske erhvervsliv fremvise en vækst i produktivitet, der er næsten dobbelt så høj som i det øvrige Danmark.

Det fremgår af en regional vækstredegørelse, som det nordjyske Vækstforum netop har offentliggjort.

Helt præcist har væksten i den nordjyske produktivitet over en 10-årig periode været 1,1 procent årligt, mens gennemsnittet på landsplan kun har været 0,6 procent årligt.

Gode til at omstille sig

Den lange og stabile fremgang i Nordjylland betyder, at det i dag kun er virksomheder i Region Hovedstaden, der samlet set er mere produktive, hedder det i redegørelsen.

En af de ting, der har bidraget til den positive udvikling i Nordjylland, er virksomhedernes evne til at omstille sig - ikke mindst i svære tider.

Således har regionen de senere år byttet en national sidsteplads over andelen af innovative virksomheder ud med en førsteplads.

Bedre end landsgennemsnit

De seneste tal viser, at andelen af innovative virksomheder i Nordjylland er 51 procent, mens gennemsnittet på landsplan er 47 procent.

De nordjyske virksomheder har bragt sig forrest i feltet ved at være særligt gode til at samarbejde med deres kunder og med Aalborg Universitet.

Lidt malurt i bægeret er der dog. Virksomhederne investerer nemlig stadig markant mindre end landsgennemsnittet i deciderede forsknings- og udviklingsaktiviteter.

Skal satse på forskning

Skal den gode position på innovation fastholdes og styrkes, skal dette billede ændres, fremhæves det fra Vækstforums side:

- Vi skal glæde os over, at virksomhederne har været så gode til at tage fat dér, hvor mindre ændringer har givet en hurtig gevinst. Men det er afgørende, at virksomhederne også tager hul på større tiltag og satser på egentlig forskning og udvikling, forklarer Vækstforums formand Ulla Astman, der ligeledes er formand for regionsrådet.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.