Værdier for to mia. klar til at blive høstet

Resultatet af et års arbejde skal sikres i løbet af høstens hektiske uger

1500 millioner kg korn eller mere skal bjærges fra markerne i Nordjylland den kommende måned. Optakten er lovende. Arkivfoto: Peter Mørk <i>Peter Mørk</i>

1500 millioner kg korn eller mere skal bjærges fra markerne i Nordjylland den kommende måned. Optakten er lovende. Arkivfoto: Peter Mørk Peter Mørk

NORDJYLLAND:Værdier for omkring to milliarder kroner står på de nordjyske markene klar til at blive høstet, og på forhånd tegner det til et udbytte over middel.

For den enkelte bonde kan vejret den kommende måned afgøre, om forventningen bliver indfriet. Dårligt vejr kan betyde en nedgang i udbyttet på 20-40 procent.

Også på anden vis er landmandens økonomi undergivet kræfter udenfor hans kontrol: verdensmarkedet. Og det er grundlæggende ustabilt.

Detaildirektør Jan Vanggaard Pedersen fra korn- og grovvareselskabet Danish Agro i region Nordjylland forklarer:

- Globalt set oplever vi lige nu vigende priser, fordi der er forventninger om en rimelig høst på hele den nordlige halvkugle. Senest har russerne ganske vist meldt ud, at høstudbyttet nok ikke bliver så stort, som de tidligere forventet, men til gengæld bliver det større i USA og Canada.

Det afgørende er dog, at overgangsbeholdningerne (lagrene af korn før den nye høst, red.) er temmeligt små, og det betyder, at den globale fødevareproduktion er afhængig af et fornuftigt udnytte af årets høst. Den situation er markedet meget opmærksom på, og prisdannelsen på det globale kornmarked er så effektiv, at det meget hurtigt slår igennem ude på den enkelte bedrift i Danmark, fortæller han.

Det første korn i hus

De allerførste partier af vinterbyg i Nordjylland er kommet ind til grovvarehandelen med vandprocenter mellem 14 og 20 procent. Varmen har fremskyndet høsten med nogle dage, men udbyttet er med Jan Vanggaard Pedersens ord ”fornuftigt”, d.v.s. lidt over normalt. Hans forsigtige forhåndsvurdering er, at det kan komme til at gælde for hele årets kornhøst.

I hele Nordjylland blev der ifølge Danmarks Statistik sidste år høstet 14,99 millioner hektokilo korn og 0,93 millioner hektokilo raps. Regnet med en kornpris på 125 kroner tønden giver det en samlet værdi af to milliarder kroner.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.