Varmeværk med mange strenge

Strandby Varmeværk skruer ned for gas og olie og op for vedvarende energikilder som vind og sol

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

STRANDBY:Strandby Varmeværk tog i efteråret 2012 en el-kedel, der udnytter overskudsstrøm fra vindmøller, i brug, og det har været en god forretning.

- Vi har flere strenge at spille på, og det er en stor fordel. Nu kan vi i perioder producere billigere varme med el end ved at fyre med naturgas, som er den store udgiftspost. Samtidig produceren vi varme via vores 8.000 kvadratmeter store solvarmeanlæg. Vi har solceller på taget af vores nye tilbygning, og vi har stadig varmeværkets motor, siger Palle Jensen, der i 2012 kunne fejre 40 års jubilæum som bestyrelsesformand for varmeværket, der havde 50 års jubilæum i 2012.

Afgifter og sparekrav

Usikkerheden om NOx-afgift og forsyningssikkerhedsafgiften fik varmeværket til at hæve KWh-prisen med 7 øre til 45 øre i budgettet for 2012, men det gik ikke så slemt som frygtet.

Derfor valgte varmeværket at sætte prisen ned med 3 øre, og prisen på 42 øre pr. KWh fastholdes i 2013.

Energiforbedringer

Statens energisparekrav betyder, at Strandby Varmeværk fra 2013 skal skaffe 611 MWh, og bestyrelsen opfordrer forbrugerne til at energiforbedre varmeanlæg, loftsisolering, hulmur og eventuelt udskifte vinduer mm.

Mangler byggegrunde

En kampagne har skaffet en del nye kunder, men nybyggeriet er næsten gået i stå.

- Vi mangler byggegrunde, der er byggemodnet til unge mennesker og tilflyttere. For øjeblikket bliver der vej højest bygget et par nye huse i Strandby om året, siger Palle Jensen, der blev genvalgt som formand.

- Det nemmeste er at læne sig tilbage, men den går ikke, hvis vi skal blive ved med at have rimelige varmepriser i Strandby, siger Palle Jensen.

Åbne for samarbejde

Varmeværket overvejer blandt andet at udbygge solvarmeanlægget med yderligere 4.000 kvm. solfangere, men først skal det undersøges, om værket har tilstrækkelig varmelager i de nuværende akkumuleringstanke.

- Vi er også åbne for samarbejde med andre varmeværker, først og fremmest vores naboer i Frederikshavn Forsyning, siger Palle Jensen, der har noteret sig at varmeværkerne i Hørby, Thorshøj og Østervraa har lavet en fælles forsyningsledning.

- Vi taler ikke om en fusion. Strandby Varmeværk skal fortsat være et selvstændigt varmeværk, understreger Palle Jensen.

Ud af bestyrelsen trådte Henrik Andersen, der blev afløst af Flemming Andersen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.