Vasen er sat til salg

Pia Arentoft og Jan Tvede har sat livsværk til salg blandt andet, fordi priserne på andres jordbær er for lave

Pia Arentoft har været ansigtet ud af til i 25 år på Naturbruget Vasen. Her er hun i en lidt yngre udgave. Arkivfoto

Pia Arentoft har været ansigtet ud af til i 25 år på Naturbruget Vasen. Her er hun i en lidt yngre udgave. Arkivfoto

KVISSEL:- Vi bliver ældre, og Vasen er på mange måder ligesom en stor køkkenhave, hvor rigtig meget er håndarbejde, og det er fysisk hårdt, når vi ikke bruger maskiner. Så nu har vi sat stedet til salg og håber, at der kommer nogle unge idealister, der vil drive stedet videre. For man skal være idelister ligesom vi har været. Hvis vi var yngre ville vi nok til at overtage stedet, for her er nogle fantastiske muligheder, siger Pia Arentoft.

Hun er 53 år og hendes mand Jan Tvede 56 år og netop i år kan de fejre 25 års jubilæum på Naturbruget Vasen.

Nej til slavelønninger

Idealismen handler blandt andet om, at man vil betale sine jordbærplukkere løn efter overenskomsten. Det betyder, at en bakke jordbær fra Vasen er dyrere end de jordbær, man indimellem kan købe for 12 kroner bakken.

- Og hvor jeg ved, at hvis man køber de billige bær, så er de plukket af ansatte, der arbejder til en slaveløn. Det vil vi ikke, men det betyder også, at især Jan må klare arbejdet i markerne alene det meste af året, fordi der ikke er penge til at ansætte folk. Vi har kun hjælp i to måneder om sommeren, forklarer hun.

Hvis jordbærrene skulle følge prisudviklingen og udgifterne til lønninger, så skulle en bakke jordbær koste 60 kroner og ikke 30 kroner, som den gør i disse dage.

Startede som familieprojekt

- Men priserne på bær og grøntsager har slet ikke fulgt med i den almindelige prisudvikling, forklarer Pia Arentoft og tilføjer, at Vasen aldrig har været til at hugge eller stikke i, når det kom til deres priser.

For dem startede Vasen som et familieprojekt, hvor deres fire børn også var involveret. De fleste af børnene bor i dag på Sjælland, og det er også Pia Arentoft og Jan Tvedes plan at flytte til Sjælland, når Vasen er solgt.

Hvis nogen nu skulle drømme om en køkkenhave på 14 hektarer, et landssted med udsigt over de smukkeste bakker og en velanset brand ”Vasen”, så er købsprisen i følge landbogruppen.dk sat til 6.295.000 kroner.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.