Arkæologi

Velstående folk i Vester Vandet

Fund af over 60 mønter tyder på, at der for 1000 år siden lå en handelsplads ned mod Vandet Sø

15
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Detektorfund inspirererede til den arkæologiske undersøgelse i Vester Vandet, og folkene med metaldetektorerne - her Mark Jensen - er også i gang med deres bippende apparater under udgravningen.

VESTER VANDET: Havde folk i Vester Vandet hul i lommerne? Eller var de bare så velstående, at det ikke betød noget, om man klattede lidt med pengene?

I alle tilfælde er der fundet usædvanligt mange mønter på den mark neden for Vester Vandet Kirke, hvor Museet for Thy og Vester Hanherred lige nu er i gang med en udgravning.

De første blev tilbage i 2008 lokaliseret af medlemmer af Thy-Mors Detektorforening. Siden har både en undersøgelse med georadar og en mindre prøveudgravning bekræftet, at der arkæologisk var noget at komme efter på marken, der strækker sig ned til Vandet Sø.

Med en bevilling fra Kulturstyrelsen har museet nu fået mulighed for at gå i gang med en større undersøgelse af en del af området.

Modsat de fleste arkæologiske udgravninger skyldes den ikke et akut behov for at sikre fortidsminder, som ellers ville blive ødelagt af byggeri eller andre nyanlæg. Men de er truet af den fortsatte opdyrkning af jorden.

De seneste ugers udgravning har ikke alene bekræftet, at der boede folk på marken for omkring 1000 år siden - og formentlig også længere tilbage i tiden. Fundene vidner også om, at det var et sted med usædvanlig stor aktivitet. I alt er der fundet over 60 mønter i området.

- Vi ved ikke, om folk har haft hul i lommerne. Men det er fuldstændig vildt med så mange mønter, fortæller arkæolog Charlotte Boje Andersen, der står for udgravningen sammen med Anne Louise Haack Olsen, leder af den arkæologiske afdeling på Museet for Thy og Vester Hanherred.

Mønter var for 1000 år siden et ret nyt fænomen, og en almindelig bonde havde næppe meget at bruge den slags betalingsmidler til. Men har der været en slags handelsplads der på bredden af Vandet Sø - som dengang formentlig havde sejlforbindelse via åen til Klitmøller?

- Det er ikke til at vide. Men mønterne tyder i hvert fald på, at det har været en rig bebyggelse, siger Anne Louise Haack Olsen - som peger på, at der på den tid var god landbrugsjord hele vejen rundt om Vandet Sø.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst