Vendsyssel Årbog 2013

En god emnemæssig og geografisk blanding af artikler i ny årbog

De fleste mennesker forbinder den karakteristiske tårnbygning med Try Højskole. Tårnbygningen er heldigvis bevaret, men ellers er der i årenes løb vedføjet adskillige tilbygninger. I dag ser Try Efterskole således ud. Foto: Ole Torp <i>Ole Torp</i>

De fleste mennesker forbinder den karakteristiske tårnbygning med Try Højskole. Tårnbygningen er heldigvis bevaret, men ellers er der i årenes løb vedføjet adskillige tilbygninger. I dag ser Try Efterskole således ud. Foto: Ole Torp Ole Torp

DRONNINGLUND:Dette års udgave af Vendsyssel Årbog er en blanding af gode artikler, som tyder på omhyggelige forstudier, og andre, som tydeligvis mangler dette. Geografisk og emnemæssigt er det en velafbalanceret bog.

Hvis man søger oplysninger om historiske hændelser i den tidligere Dronninglund Kommune, så er der to glimrende artikler i denne årbog. Det drejer sig om ”Skolen i Try” af den tidligere museumsinspektør Anna Kathrine Nielsen og ”Sygehuse i Vendsyssel omkring år 1900” af Hans Jørgen Møller.

Hans Jørgen Møller er tidligere overkirurg ved sygehuset i Hjørring, og han har tidligere skrevet om medicinsk historie. Han oplyser blandt andet, at Hans Jørgen Møller - samme navn som forfatteren! - som startede som praktiserende læge i Dronninglund i 1880, overtog stillingen som sygehuslæge på Dronninglund Sygehus.

I sin gennemgang af, hvordan man på sygehusene i Vendsyssel greb de forskellige lidelser an, har han brugt det klassiske billede fra operationsstuen på Dronninglund Sygehus

Dronninglund var sammen med Brovst det mindste af de omtalte sygehuse. I Dronninglund var der således 10 senge til almindelige patienter og 12 i epidemiafdelingen. Ret hurtigt blev den almindelige afdeling dog udvidet med fem pladser.

Dronninglund havde et reglement, hvor der om optagelsen af patienter stod: - ..... I øvrigt optages i Reglen Saadanne, der af Sygehuslægen anses for helbredelige. Sindssyge modtages kun til midlertidig Behandling....... Saadanne Patienter som lægen anser for fordærvelige for andre Syge, kan ikke optages Ingen kan forblive længere på Sygehuset end et Aar, medmindre Bestyrelsen efter Lægens Indstilling udtrykkelig tillader det.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden