Venstre slikker sårene efter vælgerflugt

Selvransagelsens time i Venstre efter valgnederlaget i november 2017

Henrik Buchhave (tv), der her studerer resultaterne sammen med Anders Broholm og SF’s Christina Lykke Eriksen, blev genvalgt som formand for Venstres Kommuneforening. Arkivfoto: Peter Broen <i>Foto: Kim Dahl Hansen</i>

Henrik Buchhave (tv), der her studerer resultaterne sammen med Anders Broholm og SF’s Christina Lykke Eriksen, blev genvalgt som formand for Venstres Kommuneforening. Arkivfoto: Peter Broen Foto: Kim Dahl Hansen

ELLING:Det var tid til selvransagelse, da Venstres Kommuneforening mandag aften havde generalforsamling i Bannerslundhallen i Elling.

Venstre fik et katastrofevalg den 21. november 2017.

I Frederikshavn Kommune mistede Venstre 12,6 procent af stemmerne, og Venstres byrådsgruppe, der siden valget i 2005 har bestået af 10 mandater, skrumpede til nu kun seks. Venstre måtte vinke farvel til fire prominente navne som Lars Møller, Mogens Brag, Pia Karlsen og Frode Thule Jensen, der ikke opnåede genvalg.

Men hvordan kunne det gå så galt?

Birgits popularitet

En af forklaringerne er selvsagt den socialdemokratiske borgmester Birgit Hansens enorme popularitet.

- Birgit blev danmarksmester i stemmetal med 42 procent af alle afgivne stemmer. Det kan ingen kandidat hamle op med. Stort til lykke til Birgit med resultatet. Det forpligter, sagde regionsrådsmedlem Henrik Buchhave, der er formand for Venstres Kommuneforening og partiets folketingskandidat i Frederikshavnkredsen.

- Et samlet erhvervsliv, og sågar mange af vores egne, har ikke forsømt at fortælle, hvor godt de synes, borgmesteren gør det, og med så mange til at gøre reklamen, blev det nemt for borgmesteren, sagde Henrik Buchhave, der pegede på Birgit Hansens store synlighed ved at være her, der og alle vegne.

- Det giver pote. Vælgerne er som sådan ligeglade med, om borgmesteren befinder sig på kontoret, blot de får en fornemmelse af, at borgmesteren vil tale med dem. Følelsen af nærhed betyder meget. Jeg tror ikke på, at 62 procent af vælgerne i Frederikshavn Kommune er socialdemokrater, men det var sådan de stemte, sagde Henrik Buchhave.

Jytte Høyrup kunne ikke matche Birgit Hansen i kampen om borgmesterposten, men ifølge Henrik Buchhave er der ingen grund til at klandre Jytte for at hun stillede op. Foto: Kim Dahl Hansen <i>Foto: Kim Dahl Hansen</i>

Jytte Høyrup kunne ikke matche Birgit Hansen i kampen om borgmesterposten, men ifølge Henrik Buchhave er der ingen grund til at klandre Jytte for at hun stillede op. Foto: Kim Dahl Hansen Foto: Kim Dahl Hansen

- Ikke Jyttes skyld

Han deltager ikke i kritikken af Venstres egen spidskandidat, Jytte Høyrup, der fik beskedne 450 personlige stemmer.

- Vi havde én kandidat til posten som borgmesterkandidat, da vi holdt opstillingsmøde, så kritikken af, at vi ikke havde valgt den rigtige kandidat må forstumme, sagde Henrik Buchhave, der til gengæld langede ud efter nogle af de andre kandidater for at køre sololøb under valgkampen.

- Læren må vel være, at nok er det et valg for den enkelte kandidat, men et valg opnås kun, hvis kandidaten spiller helhjertet med på holdet, sagde Henrik Buchhave, der opfordrede til at "vise, hvad man selv vil bidrage med, frem for at kritisere modstanderen".

Henrik Buchhave noterede med glæde, at den nuværende byrådsgruppe har besluttet "at sidde lidt på hænderne med hensyn til at give alle de gode idéer til borgmesteren".

- Vi skal samarbejde, men det behøver ikke at være os, der forsyner modstanderen med de bedste idéer, sagde Henrik Buchhave.

Akuthelikopter

Aftalen om en akuthelikopter mere i Nordjylland kalder Henrik Buchhave "en ægte DF populist-basker".

- Fem-seks akutbiler mere, som fagfolkene med forstand på de dele, har anbefalet, ville give en langt mere finmasket dækning, siger Henrik Buchhave, der sidder i regionsrådet.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden