Ventede 38 minutter på ambulance - far døde

Pårørende ringede tre gange efter ambulance, da ældre mand ikke kunne få luft

Familie er rystet over, at de måtte vente 38 minutter på ambulance. Arkivfoto <i>Pressefotograf Claus Søndberg</i>

Familie er rystet over, at de måtte vente 38 minutter på ambulance. Arkivfoto Pressefotograf Claus Søndberg

FYN:Familien måtte ringe tre gange og vente i over en halv time på en ambulance, da 84-årige, hjerteopererede Svend Aage Andersson ikke kunne få luft og kastede op. Han døde af en blodprop.

”Der er ikke sat nogen ambulance på endnu. Der er ikke nogen ledige.”

Sådan lyder meldingen fra alarmcentralen til odenseanske Kim Anderssson tirsdag 1. september. Ved siden af forsøger hans bror Johnny og hans stedmor Lis at holde deres far og mand oprejst i kørestolen.

84-årige Svend Aage Andersson kaster op og har svært ved at trække vejret. Det er tredje gang, at familien har ringet til alarmcentralen.

Det er midt på eftermiddagen, samme dag som det hollandsk ejede Bios har overtaget ambulancekørslen på det meste af Fyn samt i Syd- og Sønderjylland.

Efter et besøg ved sin øjenlæge om formiddagen har Svend Aage Andersson fået det dårligt. Hans hustru ringer bekymret til alarmcentralen. Klokken er 15.10. Hun gennemgår hans sygdomsforløb med blandt andet fire bypass-operationer og fortæller om hans tilstand.

”Han er blevet så dårlig. Han kaster op, og nu kan han ikke rigtig få luft,” siger hun i røret.

Af båndudskriftet af samtalen, som avisen har fået aktindsigt i, fremgår det, at den ældre dame tydeligvis ikke kan lide at lægge systemet til last.

- Sådan var min far, fortæller 53-årige Kim Andersson, han ville aldrig have sådan noget. Havde jeg været der fra start, havde jeg sagt, at de skulle komme med udrykning omgående.

Ringer tre gange

Fra alarmcentralen bliver det foreslået, at der sendes en C-kørsel (ikke hastende og uden sirene og blå blink) som vil ankomme inden for en halv time.

Men da Kim Andersson ankommer til sin fars bolig i Odense-forstaden Snestrup, ringer han igen. Klokken er 15.24. Faren kan stadig ikke få luft, og den sundhedsfaglige person i den anden ende af røret, beslutter efter få spørgsmål at ændre kørselsformen til en B-kørsel (hastekørsel, men uden blå blink og sirene).

Der er en ledig ambulance om et øjeblik, lyder meldingen.

13 minutter senere er ambulancen stadig ikke ankommet. Kim Andersson ringer igen, og der bliver bestilt en A-kørsel (hastekørsel med sirene og blå blink). Klokken er 15.37.

”Jamen, manden kan snart ikke få luft, han er ved at falde ned. Kommer I snart eller hvad,” spørger han og lidt efter:

”Hvor langt er den væk?”

Men han får ikke noget svar:

”Ja, men det er et rigtig godt spørgsmål. Nu kigger jeg lige på min skærm her. Den... Det ved jeg faktisk ikke. Det kan jeg ikke svare dig på. Den er på vej,” siger operatøren.

Ingen ledige ambulancer

Inde fra stuen råber Kim Anderssons bror, Johnny, at de skal skynde sig.

Kim Andersson skælder ud på personen i den anden ende af røret, som beklager og fortsætter med at spørge ind til faren, der ifølge sønnen går over i bevidstløs tilstand.

”Han er bevidstløs. Han er færdig. Det kan du godt sende ud,” siger han og spørger flere gange til, hvornår den kommer, og hvor langt den er:

”Kan du ikke se, hvor den er henne da?”

”Jo, men der er ikke sat nogen ambulance på endnu. Der er ikke nogen ledige,” svarer operatøren.

Først et stykke inde i samtalen dukker der en ledig ambulance op på alarmcentralens skærm. Den kommer fra Odense Universitetshospital. Der er nu også en lægeambulance, som er blevet ledig, på vej. Kim Andersson pointerer vredt, at der nu går endnu længere tid, fordi den er ude ved sygehuset. Klokken er 15.44, og der er gået 34 minutter, siden det første opkald.

Kom for sent

Efter yderligere nogle minutter kan de endelig høre ambulancen, og opkaldet til alarmcentralen slutter. Men på det tidspunkt er det for sent. Akutlæge og reddere finder deres patient siddende livløs i sin kørestol. Der begyndes genoplivning, men efter cirka 20 minutter erklæres Svend Aage Andersson for død.

Kim Andersson forstår det tre uger senere stadig ikke. Han er selv hjertepatient og har altid oplevet, at ambulancen er kommet hurtigt, når han har haft brug for det. Det samme de gange hans afdøde far har haft det.

Sammen med resten af familien forberede han nu at klage over responstiden.

- Det er ligegyldigt, at min far var 84 år. Det kunne lige så godt have været en på 20 eller 30 år, der havde siddet der. Det kunne være mig eller min bror eller et barn. Hvis der ikke er en ambulance, er der ikke en ambulance, siger han.

Har ikke flere ambulancer

Torsten Lang-Jensen, præhospital leder i Region Syddanmark, erkender, at alarmcentralen burde have opgraderet ambulancen til en A-kørsel langt før i forløbet. At der ingen ledige ambulancer er på det pågældende tidspunkt er dog ikke noget særsyn, siger han

- Det sker engang imellem, når efterspørgslen er for stor. Vi har jo kun de ambulancer, vi har, siger Torsten Lang-Jensen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden