Bagdads blodige demonstrationer er dæmpet efter ultimatum

Moqtada al-Sadr, der mandag trak sig fra politik, gav tirsdag sine tilhængere en time til at droppe kampe.

Tilhængere af Moqtada al-Sadr har blandt andet demonstreret i den internationale Green Zone efter den magtfulde leders exit fra politik. <i>Alaa Al-Marjani/Reuters</i>

Tilhængere af Moqtada al-Sadr har blandt andet demonstreret i den internationale Green Zone efter den magtfulde leders exit fra politik. Alaa Al-Marjani/Reuters

Der er tirsdag eftermiddag tegn på, at voldsomme kampe i den irakiske hovedstad, Bagdad, er ved at aftage.

Det sker, efter at den religiøse leder Moqtada al-Sadr tirsdag har opfordret sine tilhængere til at trække sig fra det seneste døgns kampe.

Moqtada al-Sadr, der længe har været en prominent politisk skikkelse i Irak, meddelte mandag, at han ville trække sig fra politik.

Det medførte umiddelbart efter opgør mellem hans støtter og Iraks hær.

23 tilhængere af Moqtada al-Sadr skal i alt være blevet skudt i opgør siden mandag eftermiddag. Det oplyser sundhedsmyndigheder ifølge nyhedsbureauet AFP.

Foruden de dræbte skal omkring 380 personer være kommet til skade.

Kampene blev genoptaget tirsdag morgen, efter at de i første omgang var blevet dæmpet i løbet af natten. Tidligt tirsdag landede fire raketter blandt andet i den internationale Green Zone. De ramte et boligområde.

Tirsdag eftermiddag gav Moqtada al-Sadr sine tilhængere et ultimatum på "60 minutter" til at trække sig fra uroen.

Dem, der forblev, ville han lægge afstand til, lød budskabet.

- Jeg undskylder til det irakiske folk, og dem, der er blevet påvirket af disse begivenheder, siger Moqtada al-Sadr til journalister i det centrale Irak.

Moqtada al-Sadr var leder af den mest populære gruppe ved Iraks valg i oktober. Siden da har den politiske situation i landet dog været fastlåst.

- Jeg annoncerer hermed min endelige tilbagetrækning, skrev den religiøse leder mandag i en udtalelse på Twitter ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Han tilføjede, at han ikke længere "vil blande sig i politiske sager".

Moqtada al-Sadrs gruppe fik ved valget i oktober 73 af parlamentets 329 pladser. Efter lang tids politisk krise i landet besluttede den religiøse leder i juni dog at trække sig selv og alle gruppefæller fra parlamentet.

Det skulle efter planen give en løsning på den politiske stilstand.

Handlingen gjorde i stedet Moqtada al-Sadrs tilhængere utilfredse. De kritiserede, at en anden blok fik mulighed for at danne regering.

To gange i slutningen af juli stormede al-Sadrs tilhængere Iraks parlament.

Mandag stormede flere af dem igen parlamentet.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.