30 politiske fanger benådes i Egypten efter internationalt pres

Det er endnu uklart, hvilke 30 politiske fanger den egyptiske regering tillader at vende tilbage til frihed.

Aktivister demonstrerer mod fængslingen af Alaa Abdel Fattah under klimatopmødet COP27 i den egyptiske by Sharm el-Sheikh. (Arkivfoto). <i>Peter Dejong/Ritzau Scanpix</i>

Aktivister demonstrerer mod fængslingen af Alaa Abdel Fattah under klimatopmødet COP27 i den egyptiske by Sharm el-Sheikh. (Arkivfoto). Peter Dejong/Ritzau Scanpix

Egypten har torsdag annonceret, at landet vil benåde 30 politiske fanger.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Benådningen er den seneste i en række. De sker efter en periode med øget internationalt pres på det nordafrikanske land.

Annonceringen kommer fra Tarik el-Awady, der er medlem af landets præsidentielle komité for benådning.

Det står endnu ikke klart, hvilke politiske fanger der løslades. AP har heller ikke kunnet bekræfte, hvor mange der er løsladt på nuværende tidspunkt.

Især det netop overståede klimatopmøde COP27 har kastet lys over Egyptens forhold til menneskerettigheder.

Under topmødet er Aktivisten Alaa Abdel Fattahs sultestrejke gået verden rundt.

Han afsoner en dom på fem års fængsel. Den fik han for at dele et Facebook-opslag, der handlede om dødelig politivold i Egypten. Den 40-årige britisk-egyptiske mand indledte sultestrejken 2. april, men intensiverede den under COP27.

Her gik han fra en en delvis sultestrejke til helt at stoppe med at spise. Alaa Abdel Fattah stoppede også med at indtage vand.

Ifølge AP sidder han stadig fængslet.

Op til topmødet forsøgte Egypten at pynte på sit blakkede ry ved at benåde flere politiske fanger. Landet lavede også en ny "strategi" for at forbedre landets menneskerettigheder.

Menneskerettighedsgrupper har dog været skeptiske over den faktiske effekt heraf, skriver AP.

Siden 2013 har præsident Abdel-Fattah el-Sissis regering slået hårdt ned på kritikere af regeringen. Tusinder er blevet fængslet og protester på sociale medier er blevet forbudt og monitoreret.

Organisationen Human Rights Watch estimerede i 2019, at 60.000 politiske fanger sidder fængslet i egyptiske fængsler - mange uden mulighed for prøveløsladelse.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.