40.000 ansatte i norske børnehaver er uden pædagoguddannelse

En stor andel af de norske børnehaver drives af private selskaber, som også hjælper med pædagogiske kurser.

Børn leger i små grupper i børnehaven Espira Grefsen Stations Børnehave i Oslo. Espira Gruppen har siden 1992 bygget op mod 150 børnehaver i Norge. (Arkivfoto) <i>Pierre-Henry Deshayes/Ritzau Scanpix</i>

Børn leger i små grupper i børnehaven Espira Grefsen Stations Børnehave i Oslo. Espira Gruppen har siden 1992 bygget op mod 150 børnehaver i Norge. (Arkivfoto) Pierre-Henry Deshayes/Ritzau Scanpix

Over 40.000 ansatte i norske børnehaver mangler relevant uddannelse. Det viser nye tal fra Norges Statistiske Centralbureau (SSB) ifølge NTB.

Der er i alt op mod 90.000 ansatte i de norske børnehaver, hvoraf en stor del er private.

Blandt de 40.000 uden pædagogisk uddannelse er det en ud af tre, som har folkeskolen som den højeste gennemførte uddannelse. Det skriver avisen Utdanningsnytt.

- Det betyder ikke nødvendigvis, at de er uden videregående uddannelse, men de har ikke fuldført en videregående uddannelse, påpeger Kjartan Steffensen i SSB.

Han angiver, at under fem procent er i gang med en pædagogisk uddannelse.

Den norske uddannelsesminister, Tonje Brenna, siger til dagbladet VG, at regeringen arbejder på at uddanne flere børnehaveledere til børnehaverne.

Op mod halvdelen af børnehaverne er offentlige ifølge tal fra SSB.

Uanset om institutionerne er kommunale eller private koster en børnehaveplads 3000 norske kroner per måned. Det svarer til omkring 2100 danske kroner.

Der er over 5500 børnehaver i Norge. Blandt dem er der et bredt udbud af forskellige typer af institutioner - blandt andet udendørsbørnehaver og halvdagsinstitutioner.

En af de mest succesfulde organisationer bag private børnehaver, Espira Gruppen, har over 2700 pædagoger og pædagogiske medarbejdere.

Espira Gruppen har siden 1992 har bygget op mod 150 børnehaver i Norge, og selskabet står for kurser og uddannelser af pædagoger.

I Danmark har man man set en lignende udvikling med en stigning i antallet af ufaglært pædagogisk personale.

Det viser de nyeste tal fra Børne- og Ungdoms Pædagogernes Landsforbund, Bupl, hvor antallet af ufaglært pædagogisk personale for første gang har overgået antallet af faglærte i 2022.

Ifølge BUPL er der 28.286 faglærte pædagoger og 28.784 ansatte, der ikke er uddannede pædagoger.

/ritzau/NTB

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden