90-årig kvinde slap ud af by kort før russisk bombeangreb

Et bombeangreb mod en bro har afskåret Tjernihiv. Men kampånden i byen er intakt, siger 90-årig efter flugt.

Før krigen boede der omkring 290.000 mennesker i Tjernihiv. Ifølge byens borgmester er indbyggerantallet faldet til 130.000, fordi folk flygter fra de russiske styrker. <i>National Police Of Ukraine/Reuters</i>

Før krigen boede der omkring 290.000 mennesker i Tjernihiv. Ifølge byens borgmester er indbyggerantallet faldet til 130.000, fordi folk flygter fra de russiske styrker. National Police Of Ukraine/Reuters

En 90-årig ukrainsk kvinde og hendes datter formåede tidligere på ugen at slippe ud af Tjernihiv, kort før et russisk bombeangreb afskar byen fra omverdenen.

Det fortæller kvinden, Olha Moliboha, efter at hun er nået i sikkerhed i den polske by Przemysl.

- De angreb og bombede os. De ødelagde alt i vores by. Mange børn og kvinder er blevet dræbt. Alle vores boliger er tilintetgjort. De er der ikke længere. Der er ingen steder at bo, siger hun.

Efter at Olha Moliboha og datteren havde forladt byen, bombede russiske styrker en bro, der forbinder Tjernihiv med hovedstaden Kyiv.

Ifølge lokale myndigheder er det efter bombeangrebet umuligt at evakuere civile eller få humanitær nødhjælp frem til byen.

Byens vandforsyning er desuden afbrudt som følge af de russiske angreb.

Men kampånden er intakt blandt de tilbageværende indbyggere, fortæller Olha Moliboha.

- Vi vil forsvare os selv til det sidste, så længe vi er i live. Vi tror på, at vi vil sejre, siger hun siddende i en kørestol med sin hund i skødet.

Hendes datter, Natalija, udtrykker taknemmelighed over for de frivillige, som hjælper med at evakuere folk i Ukraine.

- Vi kom ud (af Tjernihiv, red.) med den sidste kolonne af køretøjer. Næste dag blev broen ødelagt, og nu kan igen komme ud.

Hun fortæller, at der stadig er mange børn tilbage i byen.

- Jeg ved ikke, hvordan de skal klare sig.

Borgmesteren i Tjernihiv, Vladyslav Atrosjenko, oplyste lørdag, at 44 alvorligt sårede personer, deriblandt tre børn, ikke kan evakueres til et sikkert område for at blive behandlet.

På ukrainsk fjernsyn fortalte borgmesteren, at op mod 130.000 mennesker i Tjernihiv ikke har adgang til opvarmning, elektricitet eller vand, samt at byen er under kraftig bombardement fra russiske styrker.

Før krigen havde byen ifølge borgmesteren omkring 290.000 indbyggere.

Siden Ruslands invasion for over fire uger siden har næsten 3,8 millioner personer forladt Ukraine. Omkring 2,3 millioner er flygtet til Polen.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.