Tysk forbundskansler væmmes over Holocaust-sammenligning fra Abbas

Den palæstinensiske leder Abbas sidestiller israelske angreb på palæstinensere med Holocaust.

Den palæstinensiske leder, Mahmoud Abbas (til venstre), vil ikke undskylde for en militant gruppes drab på israelske atleter under sommer-OL i 1972 i München. Abbas deltog tirsdag i et pressemøde med Tysklands kansler, Olaf Scholz, i Berlin. (til højre). <i>Lisi Niesner/Reuters</i>

Den palæstinensiske leder, Mahmoud Abbas (til venstre), vil ikke undskylde for en militant gruppes drab på israelske atleter under sommer-OL i 1972 i München. Abbas deltog tirsdag i et pressemøde med Tysklands kansler, Olaf Scholz, i Berlin. (til højre). Lisi Niesner/Reuters

Tysklands forbundskansler, Olaf Scholz, tager i kraftige vendinger afstand fra den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, som afviser at beklage militante palæstinenseres gidseltagning og drab på israelske OL-deltagere i München for snart 50 år siden.

11 israelske atleter samt en tysk politibetjent blev dræbt ved angrebet, der ofte omtales som "München-massakren".

Den palæstinensiske leder Abbas sidestiller i samme ombæring de seneste israelske angreb på palæstinensere med Holocaust.

Den tyske regeringschef siger, at han "væmmes" ved udtalelser fra Abbas på et pressemøde i Berlin, hvor Scholz selv var til stede.

- For os tyskere er det i særdeleshed uacceptabelt at forsøge at relativere Holocaust. Jeg væmmes ved de uhyrlige udtalelser fremsat af den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, siger Scholz i et tweet.

Mindst seks millioner jøder døde under Holocaust, der er betegnelsen for nazisternes systematiske folkedrab på især jøder under Anden Verdenskrig. Homoseksuelle, romaer og andre minoriteter var også blandt ofrene.

Da Abbas fremsatte udtalelsen om Holocaust på pressemødet, skar kansler Scholz en grimasse uden at sige noget.

Den militante gruppe Sorte September, som 5. september 1972 tog flere gidsler i OL-landsbyen i München, var knyttet til Abbas' parti, Fatah.

Da Abbas på pressemødet blev spurgt om, hvorvidt han påtænker at sige undskyld i forbindelse med den kommende markering af 50-års-dagen for drabene, begyndte han i stedet at opremse overgreb, som Israel har begået mod palæstinenserne.

- Hvis du vil tale om fortiden, så bare gå i gang. Israel har begået 50 massakrer 50 forskellige steder i Palæstina siden 1947, sagde Abbas.

Umiddelbart efter svaret fra Abbas erklærede Steffen Hebestreit, der er talsmand for kansler Scholz, pressemødet for slut.

I et interview med avisen Bild kort tid efter gjorde Scholz det klart, at han fandt sammenligningen med nazisternes systematiske drab under Holocaust for uacceptabel.

Oppositionspolitikere kritiserer den socialdemokratiske Scholz for ikke at irettesætte den palæstinensiske leder på selve pressemødet.

Friedrich Merz, der er leder for det konservative parti CDU, skriver i et tweet, at kansleren "klart og utvetydigt skulle have modsagt den palæstinensiske præsident og bedt ham om at forlade pressemødet".

Armin Laschet, der er medlem af Forbundsdagen og tidligere formand for CDU, siger, at Abba's anklager er "den mest modbydelige tale, der nogensinde er hørt i det tyske kancelli".

Tysklands nye ambassadør i Israel, Steffen Seibert, kalder udtalelserne fra Abbas for uacceptable og for "historieforfalskning".

- Tyskland vil aldrig acceptere forsøg på at ophæve det historisk særegne og singulære ved Holocaust, siger han.

/ritzau/dpa

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.