Advarsel om britisk recession splitter rivaler i tv-duel

Ifølge Liz Truss kan økonomisk nedtur afværges med lavere skatter. Rivalen Rishi Sunak kalder det uansvarligt.

De to kandidater til at afløse Boris Johnson som premierminister har vidt forskelligt syn på, hvordan Storbritannien skal undgå at havne i en recession. Liz Truus vil sætte skatterne ned, mens Rishi Sunak først vil have styr på inflationen, før lavere skatter kan komme på tale. Foto er fra en debat mellem de to i Exeter 1. august. <i>Peter Nicholls/Reuters</i>

De to kandidater til at afløse Boris Johnson som premierminister har vidt forskelligt syn på, hvordan Storbritannien skal undgå at havne i en recession. Liz Truus vil sætte skatterne ned, mens Rishi Sunak først vil have styr på inflationen, før lavere skatter kan komme på tale. Foto er fra en debat mellem de to i Exeter 1. august. Peter Nicholls/Reuters

Håndtering af den fremtidige økonomi i Storbritannien var det store stridspunkt i en tv-duel torsdag aften mellem de to udfordrere til at blive Storbritanniens næste premierminister.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Tidligere torsdag advarede centralbanken Bank of England om risiko for en langvarig nedtur for den britiske økonomi. Det skete i forbindelse med, at banken satte renten op i et forsøg på at bremse den stigende inflation.

Samtidig vurderer banken, at Storbritannien i fjerde kvartal i år vil tage hul på en periode med recession, hvor økonomien går tilbage i stedet for at vokse.

Udenrigsminister Liz Truss, der står bedre i meningsmålingerne end rivalen Rishi Sunak, mener, at bankens dystre forudsigelse kan gøres til skamme ved at sænke skatterne.

- Vi kan ændre udfaldet, og vi kan gøre det mere sandsynligt, at økonomien vokser, siger Truss under tv-debatten på Sky News.

Ifølge Sunak, der er tidligere finansminister, er det dog den helt forkerte løsning. At sætte skatterne ned og optage nye statslån vil være uansvarligt og gøre ondt værre på et tidspunkt, hvor der er udsigt til en endnu højere inflation.

- Jeg er bekymret for, at Liz Truss' plan vil gøre situationen endnu værre, siger han.

Sunak vil også sænke skatterne, men først når prisstigningerne er kommet under kontrol.

Bank of England vurderede torsdag, at inflationen vil nå op på 13 procent i oktober.

- Hvis vi kaster brænde på bålet, vil denne inflation komme ud af kontrol. Vi vil alle stå tilbage med højere renter på boliglån, opsparinger og pensioner vil blive ædt op og det vil skabe elendighed for millioner. Det ønsker jeg ikke for jer, siger Rishi Sunak.

Som finansminister satte Sunak skatterne op for at have penge til at betale for regeringens hjælpepakker under coronapandemien.

Det er blevet kritiseret af mange medlemmer af Det Konservative Parti, der historisk har arbejdet for lavere skatter.

Det er medlemmerne af Det Konservative Parti, der ved en afstemning afgør, hvem af de to, der skal være ny formand og premierminister.

Boris Johnson meddelte i juli, at han trækker sig som premierminister efter en række skandaler.

Navnet på Johnsons afløser bliver offentliggjort 5. september.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.