Ækvatorial-Guineas præsident afskaffer dødsstraf med ny lov

Den sidste henrettelse i landet blev angiveligt gennemført i 2014. Regimet beskyldes dog fortsat for tortur.

Præsident Teodoro Obiang Nguema Mbasogo har meddelt, at Ækvatorial-Guniea vil afskaffe dødsstraf i landet. (Arkivfoto). <i>Steeve Jordan/Ritzau Scanpix</i>

Præsident Teodoro Obiang Nguema Mbasogo har meddelt, at Ækvatorial-Guniea vil afskaffe dødsstraf i landet. (Arkivfoto). Steeve Jordan/Ritzau Scanpix

Ækvatorial-Guinea, der er et af verdens mest autoritære lande, har afskaffet dødsstraf.

Det oplyser statsligt tv mandag med henvisning til en ny lov, der er blevet underskrevet af præsident Teodoro Obiang Nguema Mbasogo.

Efter at præsidenten har underskrevet en ny straffelov, er dødsstraffen i det olierige, centralafrikanske land blevet "totalt afskaffet".

Det fremgår af den nye lov, som vicepræsidenten har delt på Twitter.

Ifølge Amnesty International blev den sidste officielle henrettelse i det lille land gennemført i 2014.

Dog beskylder ngo'er og FN jævnligt det ækvatorialguineanske regime for at stå bag tvangsforsvindinger, vilkårlige tilbageholdelser og tortur.

Dødsstraf er fortsat lovlig i flere end 30 afrikanske lande. Omkring halvdelen af disse lande har gennemført henrettelser de seneste år.

- Jeg skriver med versaler for at forsegle dette unikke øjeblik: ÆKVATORIAL-GUINEA HAR AFSKAFFET DØDSSTRAF, skriver vicepræsident Teodoro Nguema Obiang Mangue, der er søn af præsidenten, på Twitter.

En journalist på statsligt tv kalder beslutningen "historisk for vores land".

Afskaffelsen vil træde i kraft i løbet af de første 90 dage, efter at nyheden er blevet offentliggjort i Ækvatorial-Guineas statslige tidsskrift.

Lovforslaget var på forhånd blevet godkendt af landets parlament. Her stemte samtlige 100 af det regerende partis parlamentsmedlemmer med undtagelse af ét for forslaget.

Den 80-årige præsident Obiang har siddet på magten i Ækvatorial-Guinea i mere end 43 år. Hvis man fraregner monarkier, er det verdensrekord.

Ækvatorial-Guinea besidder store olie- og gasressourcer. Alligevel lever langt størstedelen af landets 1,3 millioner indbyggere ifølge Verdensbanken under fattigdomsgrænsen.

/ritzau/AFP

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.