Agent: Rushdies lange vej mod bedring er begyndt

Forfatter Salman Rushdie bruger ikke længere respirator og ekstra ilt. Han har sagt nogle få ord, siger søn.

75-årige Salman Rushdie har i en årrække levet under politibeskyttelse og har haft flere dæknavne, blandt andet Joseph Anton. (Arkivfoto). <i>Joel Saget/Ritzau Scanpix</i>

75-årige Salman Rushdie har i en årrække levet under politibeskyttelse og har haft flere dæknavne, blandt andet Joseph Anton. (Arkivfoto). Joel Saget/Ritzau Scanpix

Forfatteren Salman Rushdie, der blev indlagt fredag efter et knivangreb, er ikke længere tilkoblet en respirator.

Det bekræfter hans litterære agent, Andrew Wylie, over for nyhedsbureauet Reuters søndag.

- Han er ikke længere i respirator, så vejen mod at komme sig er begyndt, skriver han i en e-mail.

- Den vil blive lang; skaderne er alvorlige, men hans tilstand er på vej i den rigtige retning.

Også en af Rushdies sønner, Zafar Rushdie, bekræfter, at den verdenskendte forfatter siden lørdag ikke længere har haft brug for en respirator til at trække vejret.

- Vi er ekstremt lettede over, at han i går blev taget ud af respiratoren og ikke har brug for ekstra ilt, og at han var i stand til at sige nogle få ord, skriver Zafar Rushdie på Twitter.

- Selv om hans livsændrende sår er alvorlige, er hans sædvanlige livlige og trodsige humor intakt.

Sønnen tilføjer, at Rushdie fortsat er i kritisk tilstand og modtager lægebehandling.

Hverken han eller agenten kommer ikke med yderligere detaljer i e-mailen, som flere andre medier også har bragt.

Meldingen kommer i forlængelse af artikler natten til søndag dansk tid fra New York Times og det amerikanske nyhedsbureau AP, der beskrev en lignende udvikling - dog uden at agenten udtalte sig direkte. I den forbindelse lød det også, at Rushdie igen var begyndt at tale.

Den 75-årige Rushdie blev fredag angrebet under en forelæsning i staten New York. En 24-årig mand, Hadi Matar, mistænkes for overfaldet. Matar blev overmandet på den scene, hvor Rushdie skulle tale, og anholdt.

Lørdag oplyste den lokale anklagemyndighed i Chautauqua i New York, hvor angrebet skete, at Matar er sigtet for drabsforsøg og overfald. Matar har erklæret sig ikke skyldig i anklagerne.

Ifølge anklagerne blev Rushdie stukket cirka ti gange. Han blev med helikopter bragt til et hospital, hvor han gennemgik en flere timer lang operation. Derefter blev han lagt i respirator.

Det er endnu uklart, hvad motivet bag angrebet var.

Salman Rushdie har i årevis haft en fatwa hængende over hovedet efter udgivelsen af bogen "De Sataniske Vers", som mange muslimer fandt stødende og blasfemisk.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.