Al Gore var en af de første talere på COP27

- Vi må væk fra æraen med fossil brændstofs-kolonialisme, siger USA's tidligere vicepræsident.

Den tidligere amerikanske vicepræsident Al Gore var blandt hovedtalerne ved åbningsdebat på COP27. "Vi har et troværdighedsproblem - os alle sammen. Vi taler, og vi begynder at handle, men vi gør ikke nok," sagde han. <i>Alastair Grant/Ritzau Scanpix</i>

Den tidligere amerikanske vicepræsident Al Gore var blandt hovedtalerne ved åbningsdebat på COP27. "Vi har et troværdighedsproblem - os alle sammen. Vi taler, og vi begynder at handle, men vi gør ikke nok," sagde han. Alastair Grant/Ritzau Scanpix

Verdens ledere har et troværdighedsproblem i forbindelse med klimaforandringer, siger den tidligere amerikanske vicepræsident, Al Gore, på klimatopmødet COP27 i Sharm el Sheikh.

Han kritiserer industrilandene for deres jagt på Afrikas gasressourcer.

- Vi har et troværdighedsproblem - os alle sammen. Vi taler, og vi begynder at handle, men vi gør ikke nok, siger Gore, som talte under mandagens åbningsceremoni.

Han siger videre, at kampen for gas må anerkendes som tilbageslag, der er en bro ud i intetheden, hvorved verdens lande vil komme til at stå over for klimakaos og milliarder af tabte muligheder og aktiver - navnligt i Afrika.

- Vi må bevæge os fremad - væk fra æraen med fossil brændstofs-kolonialisme, siger han.

I et andet indlæg i forbindelse med mandagens åbningsceremoni sagde Den Internationale Valutafonds fungerende direktør, Kristalina Georgieva, at det er nødvendigt at indføre en praksis med forudsigelige priser for CO2-udslip, som skal op på mindst 75 dollar (560 kroner) per ton i 2030.

- Hvis dette ikke sker, får vi ikke skabt incitamentet til forandring i erhvervslivet og hos forbrugerne, siger Kristalina Georgieva.

Macky Sall, som er præsident for Senegal og ceremoniel leder af Den Afrikanske Union, siger, at udviklingen er uretfærdig for afrikanske lande.

- Selv om Afrika kun bidrager med mindre end fire procent af drivhusgasserne, så bidrager kontinentet stærkt til nye netværk med igangsættere, der står for grøn udvikling inden for en rimelig tidsramme. Vi er for grønne løsninger i stedet for beslutninger, som undergraver vores udvikling. Det gælder også adgang til elektricitet, hvilket 600 millioner afrikanere mangler i dag, siger han.

Mia Mottley, som er premierminister i Barbados, siger, at store virksomheder også må bidrage til en fond, der skal betale for ødelæggelser i fattige lande.

- Selskaber, som har haft en profit på over 200 milliarder dollars inden for de seneste tre måneder, må bidrage med mindst ti cent per dollar til en fond, som skal udbedre skader fra klimaforandringer, siger hun.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.