Amerikansk astronaut er tilbage på Jorden: Fik lift af russerne

Spekulationer om, at Rusland ville flyve hjem fra ISS og lade astronaut blive tilbage er gjort til skamme.

Den amerikanske astronaut Mark Vande Hei kom onsdag sikkert tilbage til Jorden sammen med to russiske kosmonauter. De landede onsdag i det centrale Kasakhstan efter at have forladt Den Internationale Rumstation i den samme Sojuz MS-19 rumkapsel . Det skete trods tiltagende fjendtlighed mellem Moskva og Washington som følge af den russiske invasion af Ukraine. <i>Roscosmos/Reuters</i>

Den amerikanske astronaut Mark Vande Hei kom onsdag sikkert tilbage til Jorden sammen med to russiske kosmonauter. De landede onsdag i det centrale Kasakhstan efter at have forladt Den Internationale Rumstation i den samme Sojuz MS-19 rumkapsel . Det skete trods tiltagende fjendtlighed mellem Moskva og Washington som følge af den russiske invasion af Ukraine. Roscosmos/Reuters

En amerikansk astronaut og to russiske kosmonauter landede onsdag i det centrale Kasakhstan efter at have forladt Den Internationale Rumstation i den samme Sojuz MS-19 rumkapsel.

Landingen forløb planmæssigt trods tiltagende fjendtlighed mellem Moskva og Washington som følge af den russiske invasion af Ukraine.

Optagelser fra det russiske rumfartsagentur Roscosmos viser, at NASA's Mark Vande Hei og de to kosmonauter, Pjotr Dubrov og Anton Shkaplerov, landede i Kasakhstan på det fastsatte tidspunkt: klokken 13.28 (dansk tid).

Der har været fremsat en del spekulationer om, at Rusland ville flyve hjem fra ISS og lade Hei blive tilbage.

Den 55-årige Vande Hei blev bragt op til ISS i april og har været om bord på ISS i 355 dage, hvilket er rekord for en amerikaner.

Imidlertid har Ruslands angreb på Ukraine været gift for forholdet mellem Rusland og USA. Frygten er, at det også har ramt det mangeårige samarbejde om ISS.

Tidligere på måneden advarede chefen for Roscosmos, Dmitrij Rogozin, om, at Vestens sanktioner mod Rusland kan få konsekvenser i rummet. Han sagde ikke noget om, at Rusland ville lade Vande Hei blive på ISS. Men han sagde, at Rusland kan få problemer med at styre ISS.

Rumstationens kredsløb styres fra et kontrolcenter i Ruslands hovedstad, Moskva.

Den 55-årige Vande Hei har nu fuldført sin anden ISS-mission, hvor han i knapt et år var kredsløb omkring Jorden. Han slog på missionen den hidtidige rekord for en astronaut, som blev sat i 2016, da Scott Kelly kom hjem efter 240 dage i rummet.

Den overordnede rekord er blevet sat af den russiske kosmonaut Valeri Polyakov, som i 1995 kom hjem efter over 14 måneder om bord i rumstationen Mir.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.