Amnesty anklager russisk militær for krigsforbrydelser

Amnesty Internationale har dokumenteret et mønster af forbrydelser begået af russiske styrker.

Et lig med bagbundne hænder, som ifølge lokale indbyggere i Butja uden for Kyiv blev skudt og dræbt af russiske soldater. <i>Zohra Bensemra/Reuters</i>

Et lig med bagbundne hænder, som ifølge lokale indbyggere i Butja uden for Kyiv blev skudt og dræbt af russiske soldater. Zohra Bensemra/Reuters

Ifølge Amnesty International er der mange klare beviser på, at russiske styrker har begået krigsforbrydelser.

Det gælder ifølge Amnesty blandt andet summariske henrettelser af civile. Det er tilsyneladende sket, da de besatte et område uden for Ukraines hovedstad Kyiv i februar og marts.

Amnestys undersøgelse er baseret på interviews og gennemgang af bevismateriale. Her har Amnesty dokumenteret ulovlige luftangreb på byen Borodjanka.

Derudover har Amnesty anklaget russisk militær for krigsforbrydelser nær Kyivmnesty. Her har Amnesty fundet dokumentation for henrettelser af civile i andre byer og landsbyer, herunder Butja, Andriivka og Vorzel.

En Amnesty-delegation har besøgt regionen de seneste dage, talt med overlevende og familier til ofrene og haft møder med højtstående ukrainske embedsmænd.

- Det mønster af forbrydelser begået af russiske styrker, som vi har dokumenteret, inkluderer både ulovlige angreb og forsætlige drab på civile, siger Agnès Callamard, der er Amnesty Internationals generalsekretær.

- Vi har mødt familier, hvis kære blev dræbt i forfærdelige angreb, og hvis liv har ændret sig for altid på grund af den russiske invasion.

- Vi støtter deres krav om retfærdighed og opfordrer de ukrainske myndigheder, Den Internationale Straffedomstol og andre til at sikre, at beviser bevares.

- Det er afgørende, at alle de ansvarlige hele vejen op i kommandovejen bliver retsforfulgt, tilføjer hun.

I Borodjanka fandt Amnesty ud af, at mindst 40 civile blev dræbt i vilkårlige angreb, som ødelagde et helt kvarter og efterlod tusindvis af mennesker hjemløse.

I Butja og flere andre byer og landsbyer beliggende nordvest for Kyiv, har Amnesty dokumenteret 22 tilfælde af ulovlige drab udført af russiske styrker. De fleste var tilsyneladende henrettelser uden rettergang.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.